Populärt: MatDrinkarVegetarisktAlla receptSommarmatSomriga drinkarGrillat

10 oväntade fakta om mat

13 mar, 2018 
AvHanna Carlsson
Visste du att ananas växer på buskar?
Visste du att ananas växer på buskar eller att minimorötter inte existerar? Här är 10 matnyttiga fakta att briljera med på jobbet eller på nästa dejt.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

1. Ananas växer på buskar

Visste du att Hawaii-pizzans stolthet växer ut ur marken från en lövväxt som kan bli upp till 1,5 meter lång?

2. Minimorötter existerar inte

Trots sitt smågulliga namn är minimorötter gjorda av defekta morötter som har skivats, skalats och formats till mindre bitar.

3. Människor föds med sockersug

Har du utvecklat ett cola-beroende? Skyll på att du föddes. Studier visar nämligen att nyfödda starkt föredrar söta smaker jämfört med salt och bitter smak.

Läs också: Alltid sötsugen? Det här kan vara förklaringen

Alltid sötsugen? Foto: IBL
Alltid sötsugen? Foto: IBL

4. Choklad har använts som valuta

Under aztekernas tid blev kakaobönor så eftertraktade att de användes som ett sätt att handla varor. Typ som i nuläget när man förhandlar om vem som får sista biten av chokladkakan.

Annons

5. Varje banan du äter är en klon

Nästan hela världens bananexport kommer från en enda odlad sort som heter Cavendish. Just dessa bananer är fröslösa och därför sterila vilket innebär att jordbrukarna måste klona växten.

6. Morötter var från början lila

Den moderna orange moroten existerar bara för att holländska odlare i slutet av 1700-talet odlade muterade stammar av den lila sorten.

7. Ostron lever när du äter dem

Varför? Döda ostron kan innehålla ett stort antal bakterier som kan göra dig väldigt sjuk, därför lever ostronet när du käkar det.

Läs också: Enklaste sättet att öppna ostron

En ostronkniv är bra att ha när man öppnar ostron!
En ostronkniv är bra att ha när man öppnar ostron!

8. Ketchup såldes som medicin

Nog för att det hade varit svårt att klara livet utan ketchup men förr såldes det röda guldet faktiskt som medicin. Koncentrerad i pillerform trodde man att ketchup kunde behandla bland annat diarré och matsmältningsbesvär

Annons

9. Choklad kan döda hundar

Många har säkert koll på att man inte ska ge choklad till hundar men vet du varför det är en dålig idé? Choklad innehåller teobromin, en bitter kemikalie som finns i kakaobönor, som har knutits till sjukdomar hos hundar. I tillräckligt stora mängder kan den giftiga reaktionen på kemikalien orsaka allvarlig skada.

10. Chili lurar din mun att tro att det bränner

Den brinnande känslan du upplever kommer från en kemisk förening som finns i paprikan som kallas capsaicin. Capsaicin binder till smärtreceptorer på nerverna, vilket gör att din hjärna och kropp reagerar på liknande sätt som om det var något varmt i munnen. Ganska sjukt?!

Läs också: Gillar du stark mat? Då kan du leva längre

Ät chili och lev längre! Foto: Shutterstock
Ät chili och lev längre! Foto: Shutterstock

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons