Ostätare är smalare och har lägre BMI, enligt ny studie

Grattis alla ostälskare! Personer som äter ost har mindre kroppsfett, smalare midja och lägre blodtryck än de som låter bli. Detta enligt en färsk studie.
21 mars, 2017
Njut av ostbrickan med gott samvete! Foto: Shutterstock

Njut av ostbrickan med gott samvete! Foto: Shutterstock

En ny studie från University College Dublin har tittat på hur ost och andra mejeriprodukter påverkar vår hälsa och forskarnas resultat kan komma som en överraskning för många. Forskarna menar nämligen att ost inte höjer LDL-kolesterolvärdet, i motsats till vissa rekommendationer om att begränsa intaget av ost på grund av de mättade fetter som finns i livsmedlet.

Läs även: 6 ostar som är bra för hälsan

Forskarna kunde även se att de personer som åt mer mejeriprodukter hade lägre BMI, mindre kroppsfett, smalare midja och lägre blodtryck. I stället var det personerna som åt mejeriprodukter med mindre fett i som tenderade att ha höga kolesterolvärden.

1500 personer i åldrarna 18 till 90 ingick i studien som gjordes på Irland. I studien ingick mejeriprodukterna mjölk, ost, yoghurt, smör och grädde.

Läs även: Fet ost är bra för hjärtat enligt ny studie

En del rekommendationer gör gällande att mättade fetter som finns i ost höjer LDL-kolesterolvärdet, som är kopplat till hjärtsjukdomar och stroke, och att man därför inte ska konsumera för mycket av dem. Andra tidigare forskningsprojekt har dock i likhet med den nya studien visat att just ostens mättade fett inte påverkar kolesterolhalten i blodet. Det tros bero på ostens unika uppsättning av näringsämnen.

Så mumsa vidare på din favoritost, duka fram brieosten eller strö parmesan över pastan med gott samvete i kväll!

Läs även: 7 tips för den perfekta ostbrickan

Den perfekta ostbrickan! Foto: