Omvandlingstabell bakning

Många bagare använder vikt istället för volym när de anger sina recept, men om man inte har någon köksvåg kan det vara svårt att veta hur mycket olika ingredienser väger. Här är en omvandlingstabell!
25 april, 2017
Omvandla vikt till volym när du bakar! Foto: IBL

Omvandla vikt till volym när du bakar! Foto: IBL

Vad väger en deciliter mjöl? Hur mycket väger en matsked vatten? Och hur vad motsvarar en matsked socker i gram? Att läsa recept kan vara knepigt, speciellt om du saknar en köksvåg. Men bara lugn, med hjälp av vår omvandlingstabell kan du lätt få rätt proportioner när du bakar!

1. Vatten och vätskor

Vatten: 1 dl = 100 g, 1 msk = 15 g, 1 tsk = 5 g
Grädde: 1 dl = 100 g, 1 msk = 15 g, 1 tsk = 5 g
Mjölk: 1 dl = 100 g, 1 msk = 15 g, 1 tsk = 5 g
Kaffe: 1 dl = 100 g, 1 msk = 15 g, 1 tsk = 5 g
Smör: 1 dl = 100 g, 1 msk = 15 g, 1 tsk = 5 g
Olja: 1 dl = 90 g, 1 msk = 13 g, 1 tsk = 3 g

2. Socker

Strösocker: 1 dl = 100 g, 1 msk = 15 g, 1 tsk = 5 g
Farinsocker: 1 dl = 80 g, 1 msk = 11 g, 1 tsk = 4 g
Muscovadosocker: 1 dl = 80 g, 1 msk = 11 g, 1 tsk = 4 g
Florsocker: 1 dl = 60 g, 1 msk = 8 g, 1 tsk = 2 g
Honung: 1 dl = 140 g, 1 msk = 20 g, 1 tsk = 7 g
Sirap: 1 dl = 140 g, 1 msk = 20 g, 1 tsk = 7 g
Vaniljsocker: 1 dl = 60 g, 1 msk = 15 g, 1 tsk = 5 g

3. Mjöl, kross och gryn

Vetemjöl: 1 dl = 60 g, 1 msk = 9 g, 1 tsk = 3 g
Grahamsmjöl: 1 dl = 60 g, 1 msk = 9 g, 1 tsk = 3 g
Rågmjöl: 1 dl = 60 g, 1 msk = 9 g, 1 tsk = 3 g
Mandelmjöl: 1 dl = 50 g, 1 msk = 7 g, 1 tsk = 3 g
Dinkelsikt: 1 dl = 60 g, 1 msk = 9 g, 1 tsk = 3 g
Dinkel fullkorn: 1 dl = 60 g, 1 msk = 9 g, 1 tsk = 3 g
Potatismjöl: 1 dl = 75 g, 1 msk = 12 g, 1 tsk = 4 g
Krossad råg: 1 dl = 70 g, 1 msk = 11 g, 1 tsk = 6 g
Krossat vete: 1 dl = 70 g, 1 msk = 11 g, 1 tsk = 6 g
Havregryn: 1 dl = 35 g, 1 msk = 6 g, 1 tsk = 3 g

4. Kryddor

Kakao: 1 dl = 40 g, 1 msk = 6 g, 1 tsk = 2 g
Kardemumma: 1 dl = 70 g, 1 msk = 10 g, 1 tsk = 3 g
Kanel: 1 dl = 40 g, 1 msk = 6 g, 1 tsk = 2 g
Salt: 1 dl = 120 g, 1 msk = 17 g, 1 tsk = 6 g
Havssalt: 1 dl = 100 g, 1 msk = 20 g, 1 tsk = 5 g
Bakpulver: 1 dl = 60 g, 1 msk = 15 g 1 tsk = 5 g
Bikarbonat: 1 dl = 60 g, 1 msk = 15 g, 1 tsk = 5 g
Hjorthornssalt: 1 dl = 60 g, 1 msk = 15 g, 1 tsk = 5 g

5. Nötter, frön och russin

Mandel: 1 dl = 65 g, 1 msk = 9 g, 1 tsk = 3 g
Hasselnötter: 1 dl = 65 g, 1 msk = 9 g, 1 tsk = 3 g
Valnötter: 1 dl = 55 g, 1 msk = 8 g, 1 tsk = 3 g
Sesamfrön: 1 dl = 70 g, 1 msk = 8 g, 1 tsk = 3 g
Kokos:1 dl = 35 g, 1 msk = 7 g, 1 tsk = 2 g
Linfrön: 1 dl = 70 g, 1 msk = 8 g, 1 tsk = 3 g
Solroskärnor: 1 dl = 75 g, 1 msk = 9 g, 1 tsk = 3 g
Pumpakärnor: 1 dl = 75 g, 1 msk = 9 g, 1 tsk = 3 g
Russin: 1 dl = 60 g, 1 msk = 9 g, 1 tsk = 3 g