Allt du behöver veta om avokado

Allt du behöver veta om avokado

Hur ska du förvara din avokado och hur skyndar du på mognadsprocessen? Och hur ska du äta den? Här hittar du svar på alla frågor och får goda recept!
03 april, 2014
En perfekt avokado! Foto: Shutterstock

En perfekt avokado! Foto: Shutterstock

Avokado är gott till nästan allt. Och innehåller massor av nyttiga fetter. Hållbarheten beror på mognadsgraden. Förvaras den för kallt blir köttet brunfärgat och förblir hårt. Bäst är 7° (13° om den kommer från Sydafrika eller Israel – kolla temperaturen i kylens grönsakslåda med en termometer).

Om du använder bara lite åt gången, till exempel i salladsdressing eller som pålägg på smörgåsen, så låt kärnan vara kvar, då missfärgas avokadoköttet inte. Man kan även låta kärnan ligga med i en sallad med avokado, så missfärgas inte fruktköttet. Man kan också motverka missfärgning hos uppskuren avokado genom att droppa lite citron eller vitvinsvinäger över.

Smartaste sättet att få perfekta avokador är att köpa dem hårda och förvara dem i rumstemperatur i 3–4 dagar så att de mognar och börjar mjukna. Därefter kan de förvaras i cirka 3 dagar i kylens grönsakslåda. Vill du skynda på mognadsprocessen kan du lägga dem i en papperspåse tillsammans med tomater eller äpplen. Försök inte att mikra en hård avokado mogen, det går inte. Och skär aldrig upp en omogen avokado, då avbryts mognadsprocessen.

Goda recept:

avokado

Avokado med krabba, chili och färsk koriander >>

avokadoröra

Quesadillas med avokadoröra >>

guacemole

Guacemole >>

avokadosoppa

Avokadosoppa >>

avokadorora

Kyckling med guacamole >>

avokadosallad

Kyckling- och avokadosallad >>