Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Här är 9 nyttiga saker som kroppen gillar

03 jan, 2018 
AvRebecca Wictor
Dessa nyttigheter bör du äta varje vecka.
Nytt år med nya vanor? Här är 9 saker sprängfyllda med saker som kroppen gillar!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Vill du leva ett mer hälsosamt och nyttigare liv? Då finns det råvaror som är packade med vitaminer och mineraler som hjälper dig att hålla kroppen frisk.

1. Vitkål

Vitkål är bra för magen och inflammerade leder.

Ät rå i en sallad eller tillaga varsamt, då har du en riktigt supergrönsak i vitkålen. Bra för magen och sägs kunna lindra inflammerade leder. Håller dig mätt länge så minskar även risken för att småäta.

2. Durrafrö

Durrafrö är full med vitaminer, mineraler och antioxidanter.

Bästa ersättaren av till exempel ris, men går också att använda som mjöl i bakning. Durra är ett av världens nyttigaste sädesslag, fritt från gluten och packat med vitaminer, mineraler och antioxidanter.

Annons

3. Gurkmeja

Grukmeja är en bra krydda för kroppen.

Kryddornas kryddor, när det kommer till hälsa. Gurkmejan är otroligt antiinflammatorisk. Ha en matsked i curryn eller gör en shot på kryddan.

4. Lingon

Lingon är full med vitaminer.

Vårt alldeles egna superbär som sägs vara nyttigare än acaibäret. Packat med olika vitaminer och har i forskning visat sig skydda mot viktuppgång.

Annons

5. Chiafrön

Chiafrön innehåller mycket nyttigheter.

Fröet som aldrig verkar tappa sin populäritet. Av goda skäl. Chiafrön innehåller fem gånger mer kalcium än mjölk, åtta gånger mer omega 3 än lax och sju gånger mer än C-vitamin än apelsiner.

6. Bönor

Bönor innehåller mycket fibrer som är bra för kroppen.

Billigt, nyttigt och gott. Bönor är rika på fiber som förlänger mättnadskänslan, är rika på järn och är bra för tarmfloran. En superråvara då bönor är goda som de är, i en sallad, mosa till dippsås eller ha som ingrediens i vegetariska biffar.

Annons

7. Spenat

Spenat innehåller mycket järn, mineraler och vitaminer.

Detta gröna lilla blad är packat med järn, mineraler och vitaminer. Spenat innehåller även en liten dos folat som är viktigt för bildandet av nya blodkroppar. Gott både rått och tillagat.

8. Avokado

Avokado kan du använda i mycket och är väldigt nyttigt.

Perfekt att ersätta smöret på mackan med. Fylld av nyttiga fetter, proteiner och fibrer. Och väldigt gott i det mesta. Mixa ner i din smoothie, gör en kall soppa eller skiva upp på en macka.

Annons

9. Kanel

Kanel innehåller mycket antioxidanter.

Denna superkrydda är full av antioxidanter. Den sägs även bidra till bättre hjärt- och kärlhälsa, öka insulinkänsligheten och minska blodfetterna. Men det är viktigt att du använder Ceylonkanel om du ska äta det varje dag, då vanlig kanel innehåller kumarin som är levertoxiskt och därför inte bör förtäras i stora mängder.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Källa: Boken Food Pharmacy, Expressen

Läs mer:

Ny studie: Vitt bröd är lika nyttigt som fullkorn

Tips på hur du grillar nyttigt

Gott (och nyttigt) snacks till lördagkvällen

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons