Nybörjarguide: Så lyckas du med svampplockningen

13 jul, 2017 
AvThowe Wagner Larsson
Du behöver en korg och en kniv när du plockar svamp.
Svamp är inte bara magiskt gott – det är dessutom helt gratis om du plockar den själv. I den här guiden ger vi dig tips och råd till hur du lyckas med svampplockningen.
Annons

Tack vare allemansrätten har vi i Sverige möjlighet att njuta av vår fantastiska natur på många olika sätt. Våra skogar bjuder på många skatter och de svampar som växer är inget undantag. Men hur plockar man svamp? Vad är viktigt att tänka på och vad behöver man?

Här är en guide till dig som är nybörjare på svampplockning:

Du behöver:

  • En korg. Inte en plastpåse! Då bildas fukt som gör att bakterier och mögel frodas.
  • En svampkniv, gärna med en borste.
  • Ett par bekväma skor.

1. Välj svampar som är fasta och fräscha

På så sätt undviker du att få med dig massor av jord och möglig svamp hem.

2. Rensa redan i skogen

Plocka inte bara svamp och lägg ner i korgen. Använd borsten på svampkniven och borsta bort så mycket jord och liknande du kan innan du adderar svampen till samlingen.

3. Plocka mellanstora svampar

De små behöver nämligen tid att växa till sig och de stora svamparna riskerar att vara angripna av insekter.

4. Avsätt tid även efter plocket

Svampar är känsliga och behöver tas om hand samma dag som de är plockade. Det är därför viktigt att du avsätter tid för att göra i ordning svamparna efter att du har plockat dem.

Annons

Så här rensar du svamp:

  1. Borsta av jord och barr med en borste eller pensel. Om svampen är väldigt jordig kan du skölja den i vatten.
  2. Skär ner svamparna i lämpliga storlekar. Kantareller kan du med fördel låta vara ganska stora då de har en fast konstisens. Små kantareller behöver inte skäras i.
  3. Lägg svampen i en torr gryta och sätt på värmen. På så sätt försvinner svampens egna fukt. Om du ska frysa in svampen bör du låta lite av vätskan vara kvar. Om du vill äta svampen direkt ska du istället koka bort allt.

Om du vill äta svampen direkt:

När all vätska är bortkokad kan du göra en stuvning på den eller använda den i annan matlagning. Lägg i en klick smör strax innan all vätska har kokat in och stek svampen på medelvärme. Svampen håller sig färsk i kylskåp i ett par dagar.

Om du vill frysa in svampen:

Lägg svampen i påsar och låt lite av vätskan från kokningen vara kvar. Salt, andra kryddor och smör tillsätter du först efter frysningen. Tips! Frys ner svampen i små påsar eller burkar, då går det snabbare för den att tina när du väl ska äta den.

Kantareller brukar kallas för skogens guld. Foto: Shutterstock
Kantareller brukar kallas för skogens guld. Foto: Shutterstock

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons
Innehåller annonslänkar