Ny utställning om framtidens mat och dryck

Framtidens Mat & Dryck är en utställning på Spritmuseum i Stockholm.

Vad äter och dricker vi i framtiden? Kommer den klassiska köttbullen finnas kvar på tallriken eller blir insekter en del av vardagsmaten?
30 januari, 2019

Den 7 februari öppnar utställningen Framtidens Mat & DryckSpritmuseum i Stockholm. Utställningen riktar sig till alla som är nyfikna på vad vi kommer att äta i framtiden och varför maten är viktig för klimatet.

– Den här utställningen är viktig för alla och vi har därför för första gången valt att även rikta oss till yngre besökare: barn och ungdomar – de som faktiskt representerar framtiden. Det känns både roligt och spännande, säger Ingrid Leffler, chef på Spritmuseum.

Science fiction-mat

Förutom en spaning på framtidens livsmedel gör utställningen en tillbakablick på 50-talets science fiction-betonade matvisioner. Amerikanska visionärer drömde om odlingar i rymden och i havet. Här i Sverige bestod istället folkhemmets framtidsmat av industriproducerad frys- och snabbmat, vilket då var en välsignelse för den yrkesarbetande kvinnan.

Mat är vår nya religion

Utställningen tar även ett grepp om samtidens hälsotrend. Vi är mer matfixerade än någonsin och aldrig hade väl profeterna kunnat föreställa sig att vi skulle fotografera vår mat innan vi åt upp den. Forskare menar till och med att nutidens strikta kostregler ersätter religionen för många människor.

Insekter på tallriken

En annan sak som utställningen tar upp är hur maten och drycken vi producerar idag påverkar klimatet i framtiden. Hur ska maten räcka till en växande befolkning? Många forskare är överens om att vi behöver dra ner på vår köttkonsumtion och istället hämta protein från växter och insekter. Något som kan bli verklighet inom en nära framtid.

Läs också: Snart kan vi äta insekter i Sverige

Utställningen visas till 30 november 2019. Temat genomsyrar även museets övriga programverksamhet och restaurangens utbud, där klimatsmart mat och hållbara cocktails kommer att serveras.

Insekter på tallriken är snart verklighet i Sverige.

Insekter på tallriken är snart verklighet i Sverige.