Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptMat till Valborg

Ny studie: Vi blir lyckligare av att grilla

25 mar, 2018 
Vi blir lyckligare av att grilla visar studie.
Nästan hälften av alla tillfrågade svenskar säger sig bli gladare av att grilla. Det visar siffrorna i Grillrapporten 2018, som i år djupdyker i vad det är som får oss att må så bra av just grillning.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Det har inte bara att göra med maten vi tillagar över glöden och Mai-Lis Hellénius, livsstilsforskare på Karolinska Institutet, menar att det finns en holistisk koppling mellan mat och dess effekt på kroppen och hjärnan.

– Forskning visar att vi mår som bäst av att laga och äta mat tillsammans och grillen är ett fint exempel på matlagning som just uppmuntrar till enkelt och avslappnat umgänge med både grannar och vänner, säger hon och fortsätter:

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

– Att känna social tillhörighet minskar vår stress, vi slappnar av och ett välbefinnande infinner sig.

Att dessutom grilla god och nyttig mat som är bra för både den psykiska och fysiska hälsan adderar till vårt välmående.

Grilla nyttigt för att maximera vårt välmående

Mai-Lis tipsar om att tänka på vad vi lägger på grillen, för att maximera välbefinnandet. Frukt och grönsaker är exempelvis något som gör oss gott och årets trendrapport visar att intresset för grön grillning fortsätter att öka.

Annons

– Långsamma kolhydrater i form av grönsaker, rotfrukter och frukt är nyttigt för både kroppen och hjärnan och gör sig utmärkta på grillen, menar Mai-Lis.

– Det finns många typer av grönsaker och frukter vars smaker blomstrar när de läggs på det heta gallret, exempelvis tomater, persikor och äpplen. Tomater är ett toppenexempel på det. Den kraftfulla antioxidanten lykopen tas lättare upp av kroppen när tomaten är varm.

Källa: Grillrapporten 2018/Ica Foto: TV4

Läs mer:

Ahlgrens bilar släppte precis en nyhet för alla som gillar att grilla

8 grymma grilltips till alla som ska bjuda på vegomiddag i sommar

Grilla vegetariskt i sommar – 10 favoriter att lägga på grillen

 

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons