Ost är lika beroendeframkallande som morfin

Ost är beroendeframkallande, enligt forskare.

Svårt att sluta äta ost? Det har visat sig finnas en vetenskaplig förklaring till att du inte kan få nog av ostbrickan till vinet på fredagskvällen.
16 februari, 2018

Oavsett om du äter en grillad macka med ost eller en smarrig osttallrik med tillhörande vin med tjejerna eller familjen, så kanske du känner igen känslan av att det helt enkelt inte går att sluta äta? Allt är kaseinets fel.

Beroendeframkallande egenskaper

Kasein är en typ av protein som är huvudbeståndsdelen i mjölkprotein och används för att göra ost och har beroendeframkallande egenskaper.

– Man kan kalla det mejeriets crack, säger Dr. Neal Barnard, Läkare för ansvarig medicin.

Våra hjärnor reagerar på kasein på samma sätt som på andra beroendeframkallande ämnen, och ost innehåller stora mängder av det. Utan att gå in för djupt på den kemiska sammansättningen kan vi sammanfatta artikeln vi utgår ifrån med att kasein likt alla proteiner är sammansatt som en pärlliknande sträng av aminosyror.

Morfinliknande sammansättning

När kroppen bryter ned dessa så sitter delar av strängarna kvar ihop och dessa strängar består till stor del av just kasein och har en morfinliknande sammansättning som appellerar till opiat-receptorerna i våra hjärnor. Det här gör att kroppen signalerar att vi är sugna på mer, mer, mer ost – likt drogberoende fast utan fysiska abstinens-symptom såsom skakningar och annat.

Så nästa gång du köpt dig en härlig ostbricka och känner att du inte riktigt kan sluta äta: kom ihåg att det är inte ditt fel – det är kaseinets fel! Hurra, nu kan vi se fram emot nästa vin- och ostkväll som vanligt, utan eventuellt dåligt samvete för att det inte finns en smula kvar när kvällen är över.

Läs även: 7 tips för den perfekta ostbrickan

Den perfekta ostbrickan. Foto: Lisa Björner

Den perfekta ostbrickan. Foto: Lisa Björner