Populärt: MatDrinkarVegetarisktAlla receptSommarmatSomriga drinkarGrillat

Ny forskning: Därför blir du sugen på skräpmat när du druckit

17 apr, 2019 
AvNina Nyström
Kan du inte heller motstå en stor pommes på väg hem från krogen? Det kan bero på att överätande av skräpmat och alkoholintag använder sig av samma kretsar i hjärnan.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Tidigare studier har förklarat ”fyllekäks-fenomenet” med att alkoholen reducerar det hormon och de proteiner som håller nere hungern. Samtidigt kan den dessutom öka mängden motsvarande hormon och proteiner som gör att vi känner oss mer sugna på att äta.

Alkoholen påverkar dessutom kroppens belöningsscenter så när vi dricker ökar belöningen när vi äter välsmakande mat.

Därför utvecklar du cravings efter fet mat

Men nu har forskarna hittat nya samband mellan fet mat och alkohol. Enligt en ny studie från Pennsylvania State University College of Medicine i USA, är anledningen till varför vi utvecklar dessa cravings efter en blöt kväll helt enkelt att samma kretsar i hjärnan aktiveras. Det här kan även tidigare studier kan ge stöd åt.

Studien, som publicerats i American Psychological Society, undersökte mat- och dryckesvanorna hos ett gäng möss. Den första gruppen fick en fettrik diet och begränsad tillgång till vatten som hade blandats med alkohol. Nästa grupp fick vanlig ”gnagarmat” och samma dryckesvanor. Den tredje gruppen serverades både den fettrika maten och alkoholblandningen stötvis – vad forskarna menade skulle efterlikna en ”hetsätardiet”. När de inte fick den feta maten åt de vanlig kost. Alla mössen fick även vanligt vatten att dricka.

Annons

Visade tydlig preferens för alkohol

Studien visade att de möss som som fick stötvis tillgång till fet mat även visade en tydlig preferens för alkohol – de drack nämligen mer (!) alkohol än vatten. De möss som bara åt en sorts mat drack däremot mindre av alkoholblandningen.

Även om man behöver mer forskning för att helt kunna säkerställa att detta även gäller för människor, menar forskarna att de sett ett tydligt samband mellan högt alkoholintag och överätning av ”skräpmat”. Själva begränsningen triggar igång en ond cirkel av okontrollerat beteende.

Övervikt och alkoholism är två av de vanligaste hälsofarorna i vårt samhälle och om vi kan fastslå dessa beteendemässiga samband i hjärnan kan det vara ett stort steg framåt i kampen mot dem. Den här musstudien är en viktig pusselbit i det, menar forskarna.

Källa: Science Daily

Bildkälla: TT

Läs mer:

Så påverkar alkohol ditt humör

Därför smakar maten bättre när du druckit

6 tydliga tecken på att du verkligen borde dra ner på alkoholen

Annons