Nu kan du köpa Apetina Paneer i butik!

19 sep, 2018 
AvRedaktionen
Apetina lanserar paneer-ost i butik!
Paneer (ibland panir eller ponir) är en fast färskost som ofta används i indisk matlagning. Osten har tidigare varit svår att hitta i svenska mataffärer, men nu lanserar Apetina äntligen osten i butik!
Annons

Om du gillar indisk mat är du säkert redan bekant med paneer, men för många är osten fortfarande relativt okänd – trots att den använts i det indiska köket i många år. Paneer är även ett vanligt inslag i persisk och pakistansk matlagning.

Vad är paneer?

Paneer är en mild färskost med naturliga ingredienser. Osten har låg fetthalt (8 %) och hög proteinhalt (22 %), vilket gör den till ett utmärkt alternativ till kött och kyckling.

Hur tillverkas paneer?

Osten tillverkas genom att man kokar upp mjölk under omrörning och sedan tillsätter syra (citronsaft, vinäger eller yoghurt) för att ostmassan ska koagulera. Eftersom kor är heliga i Indien använder man inte löpe. När ostmassan har stelnat pressar man den så att vasslen rinner av, sedan är osten klar.

Hur tillagar man paneer?

Paneer kan stekas, grillas, friteras eller användas i grytor. Osten kan även ätas som den är, men eftersom den är helt osaltad och väldigt mild i smaken är den som godast när man kryddat och/eller marinerat den ordentligt. Konsistensen är fast med en luftig struktur, vilket gör att den lätt tar till sig smak från andra ingredienser.

Annons

Var köper man paneer?

Apetina Paneer finns att köpa i vanliga mataffärer som Coop, Hemköp, Ica och Willys från och med mitten av september 2018. Lokala avvikelser kan förekomma. Priset ligger på ca 29:90 för 225 g, vilket räcker till 2-3 portioner.

Vegetarisk curry med paneer.
Vegetarisk curry med paneer.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons