Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Ntsiki Biyela skriver vinhistoria i Sydafrika

02 nov, 2022 
AvSophia Genitz
Ntsiki Biyela skriver vinhistoria i Sydafrika
Hon är Sydafrikas första svarta, kvinnliga vinmakare som gör vin under eget varumärke, Aslina Wines. ELLE mat & vin har träffat Ntsiki Biyela, vars viner vunnit mängder av utmärkelser – och nu lanseras i Sverige.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så väljer du rätt vinglas till rätt vinBrand logo
Så väljer du rätt vinglas till rätt vin

– Min första klunk vin smakade förfärligt, utbrister Ntsiki Biyela. Mina smaklökar var inte inställda, fortsätter hon när hon minns tiden när hon påbörjade sina studier i vinmakeri på universitetet i Stellenbosch.

Där hade hon hamnat av en slump, efter att ha arbetat som hembiträde i ett år.

– Jag behövde studera och förändra mitt liv genom att hitta en ny riktning. Det var det enda studiestipendium tillgängligt för mig, berättar Ntsiki Biyela som växte upp under enkla förhållanden i KwaZulu, Natal.

Annons

I princip så långt ifrån Sydafrikas vinregioner i Västra Kapprovinsen man kan komma i det stora landet.

Sydafrika har några av världens äldsta jordmåner där uråldrigt material sakta pressas upp till ytan vilket ger vinmarkerna och vinerna som odlas där unika karaktärer.
Sydafrika har några av världens äldsta jordmåner där uråldrigt material sakta pressas upp till ytan vilket ger vinmarkerna och vinerna som odlas där unika karaktärer.

Vin var rätta vägen

Trots den chansartade starten, visade sig vin vara den rätta vägen. Efter utbildningen tillbringade Ntsiki tolv år på vingården Stellakaya i Stellenbosch. Där gjorde hon sin första egna cuvée och erhöll positionen som head winemaker, vilket gjorde henne till Sydafrikas första, svarta kvinnliga vinmakare. Sedan dess har hon konsulterat i Frankrike, gjort vin inom Winemakers Collection i Bordeaux och vunnit många priser. 2016 startade hon egna varumärket, Aslina Wines, uppkallat efter hennes mormor, den stora matriarken i Ntsikis familj. När ELLE mat & vin får en intervju med Ntsiki över Teams, är hon på resa i USA för att marknadsföra sina viner.

Annons
Ntsiki Biyelas Cabernet sauvignon 2020 lanseras på Systembolaget i oktober.
Ntsiki Biyelas Cabernet sauvignon 2020 lanseras på Systembolaget i oktober. Ett torrt, intensivt, fruktdrivet rött vin med svarta vinbär, björnbär och lite tuffare inslag av tobak och läder. Passar utmärkt till mat med olika typer av kött. Ntsikis Chenin blanc har legat sju dagar på skalen och är en slank och frisk chenin som passar till alla typer av plockmat. Finns tillgänglig genom Aslinas svenska näthandlare Cape Wine Experience.

– Jag älskar mitt arbete och jag är ett exempel på att det går att starta utan någonting och ändå komma någon vart, säger Ntsiki som idag har en handfull personer anställda.

Hon sitter också i styrelsen i Pinotage Academy som arbetar för att underprivilegierade unga ska få arbete inom vin- och servicedustrin.

Ökad medvetenhet

– Vinindustrin här växer och förändras hela tiden till det bättre. Vinmakare vågar experimentera och det finns en ökande medvetenhet. Allt fler ur den svarta befolkningen har tagit plats i branschen och det finns ett växande intresse för att arbeta med gamla vingårdar, ovanliga druvtyper och skalmacererade vita viner.

Trots att Sydafrikanska viner först mötte världen efter Apartheids fall på 1990-talet, har vin producerats här i 400 år.
Trots att Sydafrikanska viner först mötte världen efter Apartheids fall på 1990-talet, har vin producerats här i 400 år.

Foto: Erica Moodie, WOSA, mf.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons