Populärt: MatDrinkarVegetarisktAlla receptSommarmatSomriga drinkarGrillat

Naturviner – lär dig allt om nya trenden

02 jul, 2020 
AvRedaktionen
Naturvin trend 2020
Fick du naturvin i glaset vid din senaste middag? Du är inte ensam om det! Maya Samuelsson, dryckesexpert på ELLE mat & vin, tar tempen på den nya trenden allt fler börjar gilla.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

När jag får frågan vad jag tycker om naturvin blir jag lite ställd. För vad är egentligen ett naturvin? Är det ekologiskt, biodynamiskt eller bara naturligt? Än så länge finns nämligen inga riktigt klara direktiv kring vad naturvin exakt är.

Hur ett vin kategoriseras avgörs nämligen, bland annat, av vilka insatser vinbonden gör på vinfältet, till exempel användandet av naturlig gödsel eller konstgödsel. Eller val av olika besprutningsmedel eller inga alls. Men kategoriseringen bygger också på hur vinet produceras, till exempel val av renodlad jäst eller vildjäst. Samt även val av konserveringsmedel eller andra tillsatser för att öka vinets hållbarhet.

Bild naturvin champagneglas
Naturvin i glaset blir allt trendigare. Ibland är naturviner orange, men inte alltid. Textilier från Lovely Linen.

I dagens moderna vinvärld är ett 60-tal stabiliseringsmetoder och tillsatser godkända av EU för att öka vinets kvalitet och hållbarhet. Av dessa är exempelvis att lägga vinet på fat och att låta vinet bubblas igenom med syre för att få en viss oxidation, två godkända metoder. Konserveringsmedlet sulfiter är ytterligare en, det mest använda, och det ska anges på etiketten om det förekommer i vinet. För ekologiska och biodynamiska viner är listan kortare och halterna av sulfiter lägre. Dessutom tar de biodynamiska vinodlarna även hänsyn till planeternas positioner när de ska utföra vissa arbetsmoment i vingården.

Annons

Bara vildjäst får användas

Men i dag finns en växande grupp vinodlare som strävar efter att producera vin på ett mer ”naturligt” sätt och använda så lite som möjligt av de hjälpmedel som finns till hands. Vinerna kallas för ”naturvin” och kan vara svåra att hitta då produktionen än så länge är relativt liten. Det finns alltså, i dagsläget, inget enhetligt regelverk för hur vinet ska framställas för att få kallas naturvin – men två metoder framhålls gärna. Man ska minimera användandet av sulfiter under hela vinproduktionen och får bara använda sig av den jäst som naturligt finns på vindruvans skal, så kallad vildjäst.

Detta tilltalar vinkonsumenter medan många vinproducenterna är mer tveksamma till att tillsätta för lite sulfiter som är vinets universella konserveringsmedel och rätt använt förlänger vinets utveckling.

Porträttbild Maya Samuelsson, sommelier.
Maya Samuelsson, ELLE mat & vins dryckesexpert, sommelier och arbetar på familjeföretaget Vinkällan.

Så hittar du naturvin på Systembolaget

Du kan hitta dryckerna genom att söka på ”naturvin” i sökfältet. Då får du upp en träfflista med viner som producenten eller leverantören betecknar som naturvin – även om det i dagsläget inte finns en certifiering eller klassificering för naturvin.

Annons

Hur smakar naturvin?

På grund av sin tillverkningsmetod så utmanar naturviner den traditionella och generella uppfattningen om hur vin, eller en viss druva, ”ska” smaka. Generellt sett är naturviner ganska friska, unga och bäriga. Ofta är de grumliga med fällning i flaskan.

Av: Maya Samuelsson

Foto: Lovely Linen

Maya Samuelsson är ELLE mat & vins dryckesexpert, utbildad sommelier och driver med sin familj Vinkällans dryckesutbildningar. Följ henne på @maya_samuelsson.

LÄS MER:

Vilken champagnetyp är du?

Trendspaning: Här är allt du vill veta om naturvin

Rött eller vitt vin? Låt ditt stjärntecken bestämma!

Annons