Muffins med jordgubbar och rabarber
Muffins fyllda med mandelmassa och bär blir härligt saftiga.
14 stycken
Du behöver:
3 ägg
Knappt 2 dl (175 g) strösocker
120 g rumsvarmt smör
½ dl crème fraiche
5,8 dl (350 g) vetemjöl
1 msk bakpulver
2 tsk bikarbonat
1 knivsudd salt
75 g mandelmassa
1 1/3 dl (50 g) havregryn
Rabarber- och jordgubbskompott:
200 g fryst rabarber
200 g frysta jordgubbar
1 2/3 dl (150 g) strösocker
1 tsk vaniljpulver
1 tsk malen kanel
Gör så här:
- Kompott: Skär rabarbern i centimetertjocka skivor. Vänd ihop rabarber med jordgubbar och socker, vaniljsocker och kanel i en kastrull. Låt stå och dra i 5 minuter. Koka upp under omrörning och låt småkoka i 10–15 minuter.
- Värm ugnen till 175°. Vispa ägg och socker luftigt i en skål med elvisp. Vänd försiktigt ner smör och crème fraiche i äggmassan.
- Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat och salt i en annan skål. Sikta ner i smeten och rör till en slät massa.
- Riv mandelmassan grovt och rör ner i smeten med havregryn och rabarber- och jordgubbskompotten.
- Fördela smeten i 14 muffinsformar och grädda i ugnen i 25–30 minuter. Låt svalna på ett ugnsgaller.

Citronmuffin med marängtopp
Foto: Maria Tegner