Artikeln innehåller reklamlänkar

Mota bort förkylningen med juicer och shots!

Mota bort förkylningen med juicer och shots!

Hösten är här och förkylningarna knackar på dörren. Stäng dem ute med immunförsvarstärkande juicer och shots! Om du bara använder rätt ingredienser och en bra juicemaskin kan du ducka för sjukdagarna hela vintern.
23 oktober, 2018
Goda och nyttiga juicer: Rödkålsjuice med ingefära, vitkålsjuice med smak av apelsin och broccolijuice med sting.

Rödkålsjuice med ingefära, vitkålsjuice med smak av apelsin och broccolijuice med sting.

Det är nu fem år sedan råsaftcentrifugen var årets julklapp, men juicetrenden verkar inte ha avtagit nämnvärt sedan dess. På sommaren kan du juica frukt och bär till härliga fruktdrinkar och nu på hösten kan du juica bort förkylningarna med juicer och shots som stärker ditt immunförsvar. Inte nog med att de ger immunförsvaret ett välbehövligt lyft, de kommer också att utmana dina smaklökar med starka och syrliga smaker. Bara att börja juica!

Juicer med extra allt

När du juicar själv i en råsaftcentrifug kommer juicen att innehålla mer fruktkött, alltså mer fibrer, än om du köper en juice i affären. Dessutom kan du välja själv precis vad du vill ha i din juice.

Tänk på att: Det som blir över när du juicar är inte alltid skräp. Om du till exempel juicar morötter eller frukter kan du baka bröd eller en kaka av fruktköttet som blir över. Och om du juicar grönsaker kan du använda fruktköttet som bas i grytor och soppor.

1. Rödkålsjuice med ingefära

Rödkål innehåller färgämnet antocyanin som ger kålen dess färg. Det är en kraftfull antioxidant som också finns i många röda och blåa bär.

Du behöver:

½ rödkål

2 äpplen

1 päron

10 g ingefära

1/16 röd chili

½ citron

Gör så här: Pressa först smaksättarna ingefära, chili och citron. Skär de andra ingredienserna i passande bitar och kör dem genom juicern.

2. Broccolijuice med sting

Ingefärsroten har antiinflammatoriska egenskaper. Det tillsammans med att ingefära innehåller massvis med antioxidanter gör att den kan minska risken för infektioner.

Du behöver:

300 g broccoli

10 g ingefära

¼ röd chili

4 g pepparrot

Gör så här: Pepparrot, chili och ingefära körs genom juicern. Skär broccolin (med stock) i passande bitar och kör den genom din juicer.

3. Vitkålsjuice med smak av apelsin

Både apelsin och vitkål innehåller mycket C-vitamin. Huruvida just C-vitamin är kanon för immunförsvaret råder det delade meningar om, men att frukt och grönt är bra för hälsan är givet.

Du behöver:

  • ½ vitkål
  • 1 apelsin (skalet och apelsinen)
  • 2 äpplen
  • 1 päron
  • 10 g ingefära

Gör så här: Pressa ingefäran först. Skär resten av ingredienserna i passande bitar och kör genom din juicer. Du kan eventuellt lägga till lite färsk chili om du vill ge juicen en extra kick.

Morotsjuice med granatäpple innehåller alla nyttigheter från morötter och granatäpplen.

Morotsjuice med granatäpple

4. Morotsjuice med granatäpple

Klassikern betakaroten som ger moroten sin färg verkar få stryka på foten till förmån för morotens andra antioxidant alfakaroten, som forskare nu visat är ännu bättre för hälsan.

Du behöver:

2 granatäpplen

300 g morot

1 äpple

½ lime med skal

Gör så här: Skär granatäpplet mitt itu. Håll handen över skärytan och slå över granatäpplet på motsatt sida, så att kärnorna kommer ut mellan dina fingrar. Fortsätt slå tills alla kärnor lossnat och fallit ut. Försök undvika att få med något av de vita hinnorna, de är beska och inte speciellt goda i juicen. Kör limen igenom din juicer och fortsätt därefter med resten av ingredienserna.

Shots med kraftfulla ingredienser är en genväg till att boosta immunförsvaret.

7 snabba nyttoshots.

Shots – en snabbare juice

Att bara hutta i sig hela nyttigheten i en liten shot kommer att väcka både kroppen och smaklökarna.

1. Ingefära & Citron

Kör 100 g ingefära och 1 citron med skal genom din juicer.

2. Blomkål & Citron

Kör först bladen från 1 blomkål och därefter 1 citron med skal genom din juicer.

3. Basilika & Ingefära

Kör 1 liten bunt basilikablad genom juicern och sedan 100 g ingefära, 1/16 röd chili och ½ citron.

4. Chili & Ingefära

Kör 1/16 röd chili och 100 g ingefära genom din juicer. Tillsätt lite citronsaft och skal om du vill att den ska vara syrligare.

5. Koriander & Citron

Kör 30 g koriander och köttet av ½ citron genom din juicer.

6. Rabarber, Päron & Äpple

Kör 6 stjälkar rabarber genom din juicer och därefter 1 päron och 1 äpple.

7. Pepparrot, Fänkål & Citron

Kör först 40 g pepparrot, sedan 1/3 citron och sist 1 fänkål genom din juicer. Om du vill göra drycken ännu mer spännande kan du lägga till lite fänkålsfrö.

Samtliga recept är från Årstidernas bok ”Safter” av Søren Ejlersen och Umahro Cadogan.

Juicemaskiner för alla

Ska du kunna få ut juice ur ingefära och broccoli behövs en juicemaskin som också kallas juicer eller råsaftcentrifug. Det finns juicers i flera prisklasser, det du ska tänka på när du ska köpa juicemaskin är att skaffa en med en stark motor som orkar juica även hårdare frukter och grönsaker. Det är oftast där de billigare varianterna faller ur.

HR1836/20 är en kraftfull juicemaskin från Philips.

Philips HR1836/20

En kraftfull råsaftcentrifug som till skillnad från många andra juicemaskiner är lätt att rengöra. 1 299 kronor. Går att köpa här (länk till Ellos).

 

Sage the Nutri Juicer BJE520 PLUS är en juicemaskin som har stor kapacitet.

Sage the Nutri Juicer BJE520 PLUS

Den här stora och starka råsaftcentrifugen med många funktioner jobbar snabbt och har många delar som går att diska i maskin. 2 999 kronor. Går att köpa här (länk till butik).

 

Smeg Slow Juicer är den snyggaste juicemaskinen på marknaden.

Smeg Slow juicer

Juicemaskinen från Smeg är marknadens snyggaste. Inte den billigaste prislappen, men förutom ett snyggt yttre får du en maskin som klarar av att göra en len juice trots att den innehåller fruktkött. Den blir din för 5 495 kronor. Du hittar den här (länk till butik).

Läs också:

3 goda frukosttips med näringsrik juice

3 nyttiga och alkoholfria juicedrinkar