Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptMat till Valborg

Mjölkchokladmousse med marinerade körsbär

08 dec, 2016 
AvThowe Wagner Larsson
Mjölkchokladmousse med marinerade körsbär.
En sammetslen chokladmousse med syrliga körsbär komponerad av krögaren Pontus Frithiof. Missa inte vintipset som ger efterrätten en extra dimension!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

4 portioner

Chokladmousse:

1 st gelatinblad

150 g choklad

40 g socker

60 g äggula

1 st ägg

1 cl kallt kaffe

3 dl grädde

Eventuellt 1 dl grädde att toppa de fyra portionerna med

Gör så här:

1. Blötlägg gelatinblad samtidigt som du smälter chokladen i ett vattenbad.

2. Vispa ihop ägg, äggula och socker tills det är vitt och pösigt.

3. Värm kaffet lätt. Ta upp gelatinbladet och krama ur vattnet, låt sedan gelatinbladet smälta i kaffet under omrörning.

4. Vänd därefter ner kaffet i ägg- och sockersmeten.

5. Vispa grädden lätt.

6. Vänd ihop äggsmeten med den smälta chokladen och vänd därefter försiktigt ner grädden.

7. Låt sätta sig i kylen och lägg upp i portionsskålar.

Marinerade körsbär #1

50 g färska körsbär

50 g rödvinsvinäger

100 g socker

150 g vatten

0,5 stjälk timjan

Gör så här:

1. Gör en klassisk 1-2-3 lag; blanda rödvinsvinäger, socker och vatten och låt koka upp så att sockret löser sig.

2. Lägg till timjan och låt svalna.

Annons

3. Marinera körsbären i lagen, gärna vakuumförpackade. Om du inte har möjlighet att vakuumförpacka så marinera istället körsbären över natten.

Marinerade körsbär #2

125 gram färska körsbär

50 g körsbärscoulis

0,5 dl sockerlag

1 st kanelstång

1 st stjärnanis

Gör så här:

Koka upp allt utom körsbären. När det kokar, häll det över bären och marinera i minst 4 timmar.

Vinförslag:

Tommasi Recioto di Valpolicella Fiorato. En mörk, rödblå färg med en något komplex och utvecklad doft med inslag av fat, mörka röda bär, torkade äpplen och kanderade nötter. Söt, kryddig och frisk smak med viss strävhet. Gifter sig även väl med grönmögelost. Artikelnummer: 74558 Pris: 179 kronor

Mjölkchokladmousse med marinerade körsbär.
Mjölkchokladmousse med marinerade körsbär.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons