Minimuffins med lemon curd och bränd maräng
04 sep, 2025
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Dessa minimuffins fyllda med lemon curd blir extra lyxiga med bränd maräng på toppen. Söta men samtidigt friskt syrliga.
Annons
Minimuffins med lemon curd och bränd maräng
Små eleganta munsbitar fyllda med syrlig lemon curd och maräng på toppen.
Annons
20 muffins
Tid: 30 minuter + tid i ugn
Du behöver:
Lemon curd:
25 g smör
1 citron, rivet skal och saft
2 ägg
85 g (1 dl) strösocker
Muffins:
75 g mandelmassa
100 g smör, rumsvarmt
100 g (1 dl) strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
50 g (¾ dl) vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 nypa salt
1 citron
Bränd maräng:
2 äggvitor
100 g (1 dl) strösocker
Gör så här:
- Lemon curd: Tärna smöret smått och ställ åt sidan. Vispa ihop citronskal, -saft, ägg och socker i en skål över vattenbad. Vispa tills smeten tjocknar. Ta av från värmen och vispa i smöret, lite i taget, tills allt har smält. Häll curden i en burk med lock. Kyl i minst två timmar.
- Sätt ugnen på 175º. Riv mandelmassan grovt och vispa ihop den med smör, socker och vaniljsocker till en krämig smet. Tillsätt ett ägg i taget under fortsatt vispning. Blanda mjöl, bakpulver och salt och vänd ner i smeten. Riv citronskalet fint och pressa saften, rör ner i smeten.
- Smörj en mini-muffinsform eller använd små pappersformar. Fördela smeten i formarna och grädda mitt i ugnen i 15–18 minuter, tills muffinsen är gyllene och genomgräddade. Låt svalna på galler.
- Skär ett litet hål i varje muffins med en vass kniv. Fyll varje hål med ca ½ tsk lemon curd och ställ muffinsen kallt.
- Bränd maräng: Vispa äggvitorna till ett lätt skum. Tillsätt sockret, lite i taget, och vispa till en fast maräng. Spritsa en liten topp på varje muffins och bränn lätt med en gasolbrännare tills marängen får gyllene färg. Servera gärna muffinsen direkt, medan marängen fortfarande är ljummen och krämig inuti.
Foto: Columbus Leth
Annons