Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Julmat Baka inför julen Vintips till middagen

Midsommargravad lax och färskpotatis med romtopping

24 maj, 2024
AvEva Boström
AvSandra Palmqvist
Recept på midsommargravad lax och färskpotatis med romtopping
Lisa Björner
Den här gravade laxen med örtsås hör hemma på midsommarbuffén! Färskpotatisen med romtoppingen däremot, den hjälper snapsen att gå ner!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Recept: Västerbottenkräm i snapsglas med kavring och löjromBrand logo
Recept: Västerbottenkräm i snapsglas med kavring och löjrom

Midsommargravad lax med örtsås

Grava lax med snaps – supergott! Servera med en pestosås.

8 bufféportioner

Du behöver:

1 kg benfri lax med skinn, gärna mittbit
½ dl salt
1 dl strösocker
1 msk grovkrossad
Citronpeppar
2 msk gin (den du gillar bäst)
½ dl grovhackad dill
½ dl hackad gräslök

Örtsås:

3 dl crème fraiche
100 g pesto

Gör så här:

  1. Blanda salt, socker och citron­-peppar. Tillsätt snapsen. Gnid in laxköttet med det.
  2. Klipp dillen, även stjälkar. Strö det och gräslöken över laxen. Lägg den på ett fat med kanter (laxen vätskar av sig) i kylskåpet i två dygn. Vänd laxen då och då.
  3. Skrapa bort salt och kryddor när laxen är klar, skär upp den i sneda, tunna skivor. Strö över hackad dill och gräslök.
  4. Blanda såsen och servera till laxen.
Annons

Färskpotatis med romtopping

Små smakrika godbitar. Perfekta till snapsen.

8 bufféportioner

Du behöver:

8 små färskpotatisar
½ dl crème fraiche
50 g valfri rom
25 g smör
Flingsalt
Nymalen svartpeppar
Gräslök

Gör så här:

  1. Koka färskpotatisen mjuk i lättsaltat vatten. Låt svalna. Skär ev bort en liten del undertill så de står stadigt.
  2. Bryn smöret i en kastrull tills det får en knäckig doft och gyllene färg. Ställ potatisen på ett fat. Snitta toppen och kläm till dem så de öppnar sig. Häll en tesked brynt smör över varje potatis. Fyll öppningen med crème fraiche och rom. Strö över finhackad gräslök, toppa med flingsalt och nymalen svartpeppar. Servera.

Foto: Lisa Björner, Christina Uhlin

Annons