Mazarinkrans med salt karamellkräm och blåa bär

Recept på mazarinkrans med salt karamellkräm och blåa bär

Den perfekta tårtan ska imponera med både smak och utseende. Toppa den här mazarinkransen med ätbara blommor och blåa bär så blir det en riktigt festlig smakupplevelse!
02 mars, 2021

Mazarinkrans med salt karamellkräm och blåa bär

Maffig och vacker tårta som smakar ljuvligt!

Tips! För alkoholfri kaka, ersätt likören med lika delar grädde.

10 bitar

Du behöver:

200 g rumstempererat smör
2 ¼ dl (200 g) rörsocker
200 g kylskåpskall mandelmassa
4 ägg
100 g mörk choklad
1 ¼ dl (75 g) vetemjöl
1 knivsudd salt

Salt karamellkräm med Baileys:

2 gelatinblad
100 g choklad med karamellsmak
2 ½ dl vispgrädde
½ dl Baileys likör
¼ tsk flingsalt

Garnering:

125 g björnbär
100 g blåbär
50 g mjölkchoklad
10 små chokladkulor
Ätligt guldpulver
Ätliga blommor

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 175°. Vispa smör, socker och grovt riven mandelmassa med elvisp. Tillsätt ett ägg i taget och vispa lite efter varje. Hacka chokladen grovt. Vänd ner vetemjöl, salt och choklad i smeten.
  2. Lägg bakplåtspapper i botten på en springform, ca 24 cm i diameter. Smöra kanterna på formen och utsidan på en kakring, ca 8 cm i diameter, med smör. Lägg kakringen mitt i springformen och fördela smeten runt om så en krans bildas. Grädda i ugnen i 30 minuter. Låt svalna på ett ugnsgaller.
  3. Gör karamellkrämen: Blöt upp gelatinbladen i kallt vatten i 10 minuter. Hacka chokladen och lägg i en skål. Värm upp grädde och Baileys till kokpunkten. Krama vattnet ur gelatinbladen och smält ner i den varma grädden. Häll gräddblandningen över chokladen och rör med en slickepott tills all choklad smält. Smaka av med flingsalt. Täck med plastfolie, ställ i kyl 4 timmar.
  4. Ta ut krämen från kylen och vispa upp den med elvisp. Vispa inte för länge, då kan den skära sig! Fyll en spritspåse med kräm och spritsa ut små toppar på mazarinkakan. Garnera med björnbär, blåbär, choklad, chokladkulor, guldpulver och ätbara blommor.

Recept: Camilla Biesbjerg Markussen Foto: Betina Hastoft

LÄS MER: Mazarin- och toscatårta