Mazarin-Toscatårta

Mazarintårta med toscatäcke.

Två favoriter i en. Saftig mazarinbotten med ett himmelskt täcke av nötter och tosca. Låt svalna i formen och skär med en kniv runtom innan du lossar kanten.
20 januari, 2015

Tårtan ger 10 bitar

Mazarintårta:

500 g mandelmassa

250 g rumsvarmt smör

300 g ägg (ca 5 st)

rivet skal av 1 citron

60 g vetemjöl (ca 1 dl)

smör och kokosflingor till formen

Tosacatäcke:

300 g blandade nötter, t ex mandel, valnöt, pistasch, hasselnöt, cashew

100 g vispgrädde (1 dl)

100 g strösocker (ca 1 dl)

140 g ljus sirap (ca 1 dl)

75 g smör

Mazarintårta, gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Riv mandelmassan grovt och lägg i en bunke.
  2. Klicka i det rumsvarma smöret. Rör mandelmassan och smöret till en jämn blandning.
  3. Knäck i ett ägg i taget och rör mellan varje ägg.
  4. Blanda ner citronskal och mjöl.
  5. Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, och bröa den med kokosflingor.
  6. Häll smeten i formen och grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 30 minuter.

Toscatäcke & nötter, gör så här:

  1. Rosta alla nötterna i en torr stekpanna tills de fått fin färg och doftar nötigt och gott.
  2. Häll över dem på en kökshandduk och gnid bort löst skal.
  3. Koka grädde, socker och sirap i en kastrull tills smeten börjar bli kolabrun och tjock.
  4. Blanda ner smöret och nötterna och ta kastrullen från värmen.
  5. Ta ut kakan när de 30 minuterna gått och häll toscablandningen över den.
  6. Grädda kakan ytterligare ca 5 minuter.
  7. Låt svalna i formen och skär med en kniv runtom innan du lossar kanten.

 

Mazarin-Toscatårta.

Mazarin-Toscatårta.