Populärt: MatDrinkarVegetarisktAlla receptSommarmatSomriga drinkarGrillat

Maträddarna: 9 tips för att minska matsvinnet

25 okt, 2018 
AvAnna-Lena Pettersson
Vi slänger alldeles för mycket mat idag, vilket det nya TV-programmet Maträddarna med programledaren Anne Lundberg och kocken Paul Svensson vill råda bot på. Här kommer deras 9 bästa tips för att minska matsvinnet.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Släng inte mat i onödan! Foto: IBL
Släng inte mat i onödan! Foto: IBL

Programmet Maträddarna har premiär på SVT och SVT Play 1 november.

Läs mer: Maträddarna ska få oss att minska matsvinnet

1. Lukta och smaka på maten

Lukta och smaka innan du bestämmer dig för om det går att använda maten eller inte.

2. Skillnad på ”bäst före” och ”sista förbrukningsdag”

Bäst före är en rekommendation och väldigt mycket mat går bra att äta även efter. Sista förbrukningsdag är lite kinkigare, då handlar det om känsliga matvaror som köttfärs, färsk fisk och kyckling som kan vara svåra att avgöra om de har blivit dåliga eller inte.

Annons

3. Gör mjöl av brödet

Torrt bröd kan du köra i matberedaren tills det är mjöl igen, alltså inte ströbröd, utan det ska köras till mjöl. Då kan du använda det som mjöl när du bakar eller lagar mat, tillsammans med lite vanligt mjöl.

Fler tips: 5 smarta saker att göra med gammalt bröd

Gör skorpor eller crostini av gammalt bröd!
Gör skorpor eller crostini av gammalt bröd! Foto: IBL

4. Gör citronkräm av citronen

Har du en trött citron? Picka hål på skalet med en gaffel och lägg i en skål med vatten i en vecka, sedan mixar du hela citronen med skal och allt och får en jättegod citronkräm som du kan använda i matlagningen. Förvara den i kylen som pesto, täckt av olivolja.

Annons

5. Frys in grönsakerna

Skär ner grönsaker som börjar se lite trista ut i bitar och frys in i tättslutande påsar och plocka fram som ragugrönsaker eller wokgrönsaker, som många ändå köper i påse. Perfekt om du ska göra en gryta eller en asiatisk hotpot.

6. Torka örter och grönsaker

Att torka råvaror är toppen! Paul berättar om sin egen tork han har hemma och där han kan ta tillvara på halvtorra örter, tråkiga grönsaker och till och med charkuterier.

Fler tips: 6 saker att göra med vissna örter

Gör en god pesto av dina vissna örter! Foto: IBL
Gör en god pesto av dina vissna örter! Foto: IBL

7. Släng inte äggen

Ägg håller minst fem månader i kylskåp. Glöm allt vad bäst-före-datum heter, det datumet som indikerar att ägg skulle kunna bli dåliga efter fem veckor, är resultatet av en EU-standard som inkluderar södra Europa där man har äggen framme i köket och där det dessutom finns salmonella.

Annons

8. Ta doggybag på restaurangen

Orkade du inte äta upp maten på restaurangen? Be om att få ta med resterna i en doggybag! De kan inte göra någonting med dina rester, men du kan få en hel lunch till dagen efter.

9. Laga mat med rester

Laga nya middagar två eller tre dagar och ha sedan fest på resterna den fjärde dagen så alla får ta det de tyckte bäst om.

Recept: 7 enkla och goda recept gjorda på rester

Gör pyttipanna eller tacopaj av resterna!
Gör pyttipanna eller tacopaj av resterna!

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons