Mat, vin och kärlek – i Kapstaden
En vecka fylld av god mat, vin (och en massa kärlek utöver det vanliga) är svårt att tacka nej till, ellerhur? Det gjorde Elle mat & vins bloggare och webbredaktör Cassandra därför inte.
Vi tar det hela från början. Här berättar Cassandra med egna ord om resan till Kapstaden tillsammans med Influence Tours samt tipsar om matställen, hotell och vackra platser längs vägen.
Influence Tours som vi åkte med till Kapstaden är en researrangör som erbjuder exklusiva resor till Sydafrika med fokus på mat och vin. Men det blir bättre än så. De skänker nämligen hela sin vinst till Township Roots som är en välgörenhetsoraganisation som arbetar för att barnen i kåkspaden Philippi ska få en bättre chans i livet.
Eldsjälen Bulelani Futshane är grundaren av Township Roots och har själv växt upp i kåkstaden Philippi.
När vi landade i Kapstaden åkte vi diret ut till kåkstaden Philippi för att besöka Influence tours samarbetspartner, välgörenhetsorganisationen Township Roots. Här träffade vi grundaren Bulelani och fick höra mer om hans initiativ vilket var väldigt intressant.
Carro tillsammans med de fina barnen i Township Roots.
Det var verkligen insiktsfullt att få träffa de fina barnen i kåkstaden. Få se gatorna de bodde på och ”husen” de kallade för hem. Att sedan med klumpen i magen få komma in i klassrummet hos Township Roots och få se barnens glittrande ögon när de fick skriva, sjunga och dansa tillsammans. Det var magiskt.
Dansmovesen var något utöver det vanliga. Barnen hade verkligen rytm! Var väldigt svårt att hänga med i deras tempo, haha.
Efter en minst sagt omtumlande förmiddag med de underbara eldsjälarna och barnen i Township Roots åkte vi vidare mot Constantia och vårt hotell Steenberg. På kvällen blev vi dessutom hembjuden på välkomstmiddag hos grundaren av Influence tours i hans privata villa där den kända kocken Matt Manning lagade maten.
Kocken Matt Manning in action.
Vi blev bjuden på ljuvlig mat med råvaran citron i fokus i alla rätter.
Efter utsökt mat och lite för mycket vin drog vi oss tillbaka till hotellet för att spendera första natten i Kapstaden. Fyllda av nya intryck och insikter.
Andra dagen fick vi en guidad tur genom Constantia-distriktet följt av en vinprovning på Steenberg. Vinet och omgivningen var magiskt trots regn och tjock dimma.
Efter gott vin i överflöd begav vi oss mot pingvinerna på Boulders Beach vilket var en magisk upplevelse.
Efter pingvinerna checkade vi in på The Flagship där den välkända kocken Duncan bjöd in till femrätters middag och vinpaket, i sitt eget kök.
Kocken Duncan bjuder sina gäster på bra mat med råvaror efter säsong.
På kvällen åkte vi in till Kapstaden för en liten barrunda. Favoriten blev Public Wine på Church street. Säger bara, missa inte!
På tredje dagen tog vi bilen till vackra och natursköna Hermanus där vi åt skaldjursplatå och spejade på valar längst med kustlinjen.
Tog en passande öl till valskådningen, whale tale.
I Hermanus fick vi njuta av ett tjugotal valar som tävlade om vår uppmärksamhet. Helt fantastiskt!
Fick även träffa på några nyfikna sälar.
Hotell Grootbos. Bildkälla: Travelbeyond
Om jag får rekomendera ett hotell från vår vistelse i Sydafrika så blir det tveklöst Grootbos. Så vackert att man blev matt. Utsikten var helt slående och omgivningen magisk. Jag tror faktiskt hotellet (och frukosten för den delen måste upplevas) så missa inte den pärlan om ni har vägarna förbi Kapstaden med omnejd.
Vi hann även med en äkta sydafrikansk marknad där vi fick chansen att fynda hantverk av olika slag. Och ja, klart jag köpte den lilla flodhästen i trä som kvinnan ovan håller i.
Sista dagen startade vi med guidad tur på Spiers organiska lantbruk vilket var väldigt trevligt. Deras röda organiska vin var to die for, så pass att jag köpte med mig hela åtta flaskor hem vilket inte riktigt var med i planeringen och resulterade i en överfull resväska (och några svindyra extrakilon för mycket vid incheckningen).
På vägen mot flygplatsen gjorde vi ett sista stopp för en guidad rundtur i den mysiga staden Stellenbosch. Stellenbosch är centrum i Sydafrikas vinindustri omringad av vindestrikt åt alla håll och kanter. Här åt vi en sista lunch för att krama ur det sista av Sydafrika.
Efter en intensiv vecka var det dags att hoppa på planet hem mot Sverige igen. Fylld av intryck, upplevelser och minnen för livet. Av landet som gav mig så mycket mer än god mat och gott vin.
Här kan ni lyssna på Cassandra och Carros podcast med Fredagsmyspodden från Sydafrika-resan!