Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Mat med hållbarhet i fokus på Nobelfesten 2015

10 dec, 2015 
Kocken Sayan Isaksson och konditorn Daniel Roos ansvarar för maten på Nobelfesten 2015.
Förutom klänningarna på Nobelfesten är maten en av de stora snackisarna. Vem har komponerat menyn och vad bjuds det på? Hemlighetsmakeriet är stort in i det sista.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Årets meny är framtagen av stjärnkrögaren Sayan Isaksson som driver restaurangerna Shibumi, Råkultur och Esperanto i Stockholm. Menyn består av svenska råvaror och rätterna är utvecklade med hållbarhet i fokus.

– Vi ska försöka återanvända så mycket som möjligt och närma oss ett kretslopp. Om vi till exempel skalar lök, så återanvänder vi skalet istället för att slänga det. Jag vill få in Nobel i en samtida kontext. Ledorden är elegans, det ska vara med respekt för såväl djur och natur som den gastronomiska Nobelhistoriken samtidigt som menyn ska vara nutida – och kunna tillagas till 1350 personer, säger Sayan Isaksson.

Sayan Isaksson är årets Nobelkock 2015.
Sayan Isaksson är årets Nobelkock 2015.

Till sin hjälp har Sayan ett fyrtiotal kockar, vilket lär behövas då allting måste klaffa. Många av gästerna har dessutom beställt olika sorters specialkost. Konditorn Daniel Roos står, liksom förra året, för desserten.

Annons
Daniel Roos är årets Nobelkonditor 2015.
Daniel Roos är årets Nobelkonditor 2015.

Maten serveras sedan Nobelprisets 90-årsjubiluem 1991 på servisen Nobel från Rörstrand. Färgerna på tallrikarna symboliserar de fyra årstiderna, kontinenterna samt de främsta Nobelprisen:

Vitt: Sommar, solens rike Afrika, kemi.
Grönt: Vår, det unga Amerika, fysik.
Blått: Vinter, det gamla visdomens Europa, litteratur.
Gult: Höst, Asien, medicin.

De munblåsta glasen tillverkas av Orrefors vid glasbruket i Kosta.

Maten serveras på servisen Nobel från Rörstrand.
Maten serveras på servisen Nobel från Rörstrand.

Fakta: Nobelfesten

  • 2015 väntas 1350 gäster.
  • Gästerna sitter vid ungefär 60 bord. Att duka borden är ett heldagsarbete för 35 personer.
  • Under kvällen arbetar 260 servis, varav 45 vinkypare och 45 som serverar vatten.
  • Cirka 400 flaskor champagne serveras till förrätten och 450 flaskor vin serveras till huvudrätten.
  • Cirka 650 liter mineralvatten serveras under middagen och 300 liter kaffe serveras därefter.

Källa

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons