Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptSommarmatSomriga drinkar

Här är 5 livsmedel som dämpar inflammation i kroppen

07 apr, 2018 
Vår kost påverkar vår hälsa och en sund, mångsidig diet är därför viktig för många. Antiinflammatorisk mat har länge varit en trend och råvarorna som lyfts fram är fullproppade med goda egenskaper. Här listar vi fem livsmedel som kan dämpa inflammation och är enkla att laga mat med.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Antiinflammatorisk kost är en hälsotrend som håller i sig. Tanken bakom är att vi ska äta livsmedel som bidrar till att dämpa inflammationer i kroppen och motverkar sjukdomar. Det är dock naturligt med viss inflammation i kroppen, eftersom det är en del av immunförsvaret och kroppens sätt att bekämpa sjukdomar.

Livsmedel som sägs vara antiinflammatoriska är ofta rika på nyttigheter som fibrer, antioxidanter och vitaminer – komponenter som kan förebygga och skydda mot sjukdomar. Men för att kosten ska påverka vår hälsa positivt räcker det inte med enskilda livsmedel, utan hela kosten ska vara mångsidig, näringsrik och hälsosam.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Här listar vi fem nyttiga livsmedel som du enkelt kan tillföra i matlagningen:

1. Spenat

Spenat är en populär bladgrönsak som innehåller höga doser av flera vitaminer. Dess antioxidanter minskar risken för sjukdomar och sänker kolesterolet och en studie vid Lunds universitet menar att grönsaken även kan främja viktminskning. Spenaten är enkel att variera i olika maträtter och är god såväl tillagad som rå.

Annons

2. Päron

Råvaror som innehåller gott om fibrer bidrar till en normal tarmfunktion och balans i kroppen. Päron är rika på fibrer och ger därför även en långvarig mättnadskänsla, vilket är en fördel om man försöker gå ner i vikt eller få bukt med onyttigt småätande. Välj päron när du ska ta en frukt eller blanda den i en god sallad till lunch.

3. Granatäpplekärnor

De små röda kärnorna i granatäpplet är fulla av hälsosamma antioxidanter och studier pekar på att kärnorna även kan ha en positiv effekt på bland annat kolesterolet och blodtrycket. Ät dem som de är eller strö dem över salladen för att ge måltiden en guldkant.

4. Paprika

Paprikor är fyllda av antioxidanter och innehåller även kapsaicin som finns i chilifrukter, ett ämne som sägs hämma inflammationer i kroppen. Att laga mat med paprika är enkelt – ät den som den är, blanda den i en sallad eller sås eller låt den spela en av huvudrollerna i maträtten.

Annons

5. Makrill

Den goda makrillen är rik på nyttiga fetter som verkar antiinflammatoriskt. Dessutom är fisken en utmärkt källa för både B12- och D-vitamin, som bland annat bidrar till ett fungerande immunförsvar. Ät fisken på ett bröd, låt den ta plats i en matig sallad eller gör en medelhavsinspirerad rätt med fisken i fokus.

Läs mer:

6 tips till anhöriga vid utbrändhet, stress och utmattning

Depressioner kan bero på inflammation i hjärnan visar ny studie

Källor: Time.com, Livsmedelsverket, Sydsvenskan, Mitt Kök

Foto: Anja Forsnor

 

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons