Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Mästerkocken Catarina Königs bästa festtips

10 sep, 2020 
AvRedaktionen
Från vinnare av Sveriges Mästerkock till hyllad matprofil. ELLE mat & vins bloggare Catarina König är aktuell med ny kokbok, Mat med guldkant, och som deltagare i Decenniets Mästerkock där före detta vinnare tävlar mot varandra. Här är hennes bästa tips till att lyckas med maten!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Porträtt Catarina König
Catarina König.

Av: Sophia Genitz

Matfashionistan, känns det namnet igen? För er som följer kontot på Instagram eller på ELLEs sajt vet såklart att bakom det namnet står Catarina König – mingelmatens drottning – som 2016 knep titeln som Sveriges Mästerkock i tv-produktionen med samma namn. Nu släpper hon sin andra kokbok, Mat med guldkant och är dessutom aktuell i Decenniets Mästerkock, där före detta mästare tävlar mot varandra, premiär 22 september på TV4.

– Den är fylld med allt det godaste jag vet, sådant jag gör hemma och som jag vill att andra ska få testa. Jag är väldigt bred i min smak och tycker om all världens mat, säger Catarina.Därför bjuder boken på såväl asiatiskt som mexikanskt, läcker vardagspasta, klassiskt franskt och elegant, frestande desserter och lyxigt småplock.– Måltiderna är mina höjdpunkter på dagen, speciellt middagen och då vill jag inte äta ris och någon korvstroganoff. Jag vill göra vardagen mer flärdfull och lyxa till det, säger Catarina som vid sidan av kokkonst också har ett stort intresse för inredning och mode. Därav det lite kaxiga namnet på hennes instagramkonto, @matfashionistan.

Annons

Mode hjärta mat

– Ja, det sticker ut. När skapade kontot så ville jag ha ett namn som känns som jag. Jag håller på med mat och gillar fashion och jag vill kunna slänga in ett par byxor i flödet utan att det blir fel. För jag har ju inte släppt mode som intresse bara för att jag numera jobbar med mat. Utöver ätbara saker vill jag kunna inspirera till livsupplevelser genom min blogg, berättar Catarina som vid tidpunkten hon vann Mästerkocken drev en egen klädaffär. Numera har hon kläder som intresse och kollar mode på nätet så fort hon har en ledig stund.

Recept jordärtskocka
Friterad jordärtskocka med hängd gräddfil och löjrom.

Recept på friterad jordärtskocka hittar du här.

Sveriges tilltuggsdrottning

– Modeintresset kommer aldrig att försvinna men maten tog över för det är mer kreativt och roligare på det viset, säger Catarina vars matlagningsstil kan sammanfattas som ”lättfixat festligt och guldkantad vardag”.

Annons

Hon går ofta under epitetet ”tilltuggsdrottningen” bland sina följare på nätet. Mingeltilltugg är därför det självklara första kapitlet i hennes nya kokbok. Här sparas inte på krutet utan Catarina radar upp godsaker som tonfisktartar på salladsblad, gyozachips med het räkröra och mango och flera små underbara frestelser med löjrom.

– Jag tycker det är så otroligt gott och det finns så mycket man kan göra med löjrom. Jag vet att det kan vara dyrt men köp stora partier när det är bättre pris och frys in. Det är den enda råvara man kan tina i kylen och frysa in igen och igen, utan att den påverkas. Det är lätt att leva med löjrom!

Inget slår löjrom, menar Catarina, men det går ju såklart att använda andra sorters rom. Om den nu måste ersättas med något annat så föredrar hon forellrom.

– Den har samma smakstruktur som löjrom. Kornen är ju mycket större så det räcker med några få om en rätt bara ska toppas.

Champagne på bricka
Ett av Catarinas bästa festtips är att alltid bjuda gästerna på ett glas bubbel och ett litet gott tilltugg för att väcka aptiten.

Helt okej med genvägar

Med löjrom är det inte så svårt att sätta guldkant på tillvaron men boken innehåller också mer vardagligt lyxiga rätter som portugisisk piri-piri kyckling och texas-chili taco style. För ”tilltuggsdrottningen” älskar nämligen också varmrätter som kan ätas med händerna.

Annons

– Jag är verkligen en ”sucker for” fyllda asiatiska steamed buns, dem kan jag inte leva utan. De mjuka, mjuka bröden med lite krisp, lite kladd, hetta, syra… Ja, varje tugga har allt man kan ­önska av matvärlden!

Räktacos är en annan favorit som också finns med i boken. De älskas av hela Catarinas familj och serveras därför ofta till middag i det hemma i Sigtuna.

– Tapasrätter överlag funkar jättebra hemma. Att smälla upp ett bord och bara sitta och plocka är så trevligt. Och mycket roligare än att bara ha en rätt på en tallrik framför sig.

Catarina lagar med lätthet mat från hela världen men hon tycker också att det är helt okej att ta genvägar. Det är inget måste att vara renlärig. Därför är det till exempel inte sushiris i hennes japanska schnitzel.

– Bra sushiris är svårt att få till därför föreslår jag istället basmatiris och gärna varianten i portionspåsar. Det blir alltid perfekt. Och risvinäger kan ersättas med vanlig ättika vilket jag tycker ger piggare sting!

Recept Sockerledad lax med saltkokt potatis
Sockerledad lax med saltkokt potatis.

Recept på sockereldad lax hittar du här.

Självlärd mästerkock

Catarina har ingen kockutbildning utan är självlärd, sedan barnsben.

Annons

– Min mamma sådde fröet. Hon är en duktig hemmakock och jag har ätit så mycket bra, lagad mat under min uppväxt. Och jag fick aldrig nej om jag ville testa och utforska i köket, bara jag städade efter mig hade jag fria tyglar, berättar Catarina.

När hon sedan flyttade hemifrån var det gärna hemma hos henne som vännerna samlades för att äta middag och några år senare, när Catarina hade egen familj tyckte vännerna att hon skulle söka till Sveriges Mästerkock. Och, ja, det gick ju bra. Hon vann! Men rätten gösqueneller med pernodsås, pilgrimsmussla och sotad blomkål i finalen. Även hennes Catarinatårta blev en landsplåga (recept som du förstås hittar på ellematovin.se!) Efter vinsten gjordes hennes första kokbok och sedan har det blivit många gästspel i olika restaurangkök.

– Det kan gå till så att jag sätter upp en trerätters­meny i min stil och så blir det vanligtvis två sittningar. Jag jobbar med ordinarie personal i köket och det är ett jätteroligt sätt att få arbeta i restaurangkök.

Annons

För någon egen restaurang drömmer hon inte om.

– Gästspel passar mig perfekt. Jag tar mig tid att presentera mig själv och mina smakbilder för gästerna och jag lär mig alltid något nytt av att vara på nya ställen och arbeta med duktiga team i olika kök.

Och att ständigt lära sig nytt och utmana sig själv är Catarinas stora drivkraft. Därför gav hon sig sjutton på att utöver att skriva recept, laga upp och styla maten till den nya kokboken också fotografera alla maträtter själv.

Recept vitt chokladmoln med hallon och blåbär
Vitt chokladmoln med hallon och blåbär.

Recept på vitt chokladmoln hittar du här.

Vill göra en till kokbok

– Det blir ett mervärde för mig själv att jag har gjort det mesta på egen hand. Så jag lånade – eller egentligen har jag nog snott den – en jättefin kamera av mamma och pappa och satte igång att plåta här hemma, fast när jag började visste jag inte ens hur jag skulle ställa in kameran.

Annons

Resultatet, ja det ser ni här på bilderna intill och det är bara att slå fast att Catarina lyckats riktigt bra. Ändå blev det en del små katastrofer och till och med tårar under hennes arbete med boken.

– Jag blir så frustrerad när det inte blir som jag vill. Det finns en torskrygg med skummig sås i boken, där flippade jag ur. Jag hade lagt upp den ångande varma fisken och fått till fint skum på såsen. Då lyser kameran rött och jag hade missat att ladda batteriet. Då är det bara att göra om.

Trots en hel del press med färdigställandet av nya kokboken känner Catarina att hon skulle vilja göra en till, gärna nu på en gång.

– Så fort jag var klar tänkte jag, åh, jag kunde haft med det… och det. Jag utvecklas hela tiden och får idéer till nya recept och hade lätt kunnat fylla en till bok nu på direkten.

Men nu vill hon också hinna njuta av hösten och härliga kvällar med familjen.

– Det här är perfekta tider för oss som älskar plockmat. Nu vill jag bara äta fina skaldjur med goda bröd och massor av olika tillbehör och röror!

Catarina König, matprofil och ELLE mat & vins bloggare.

Catarinas bästa festtips

Väck aptiten

– När mina gäster anländer får de ett glas bubbel och ett litet men naggande gott tilltugg. En liten aptitretare. Tanken är att den ska sätta igång smaklökarna och suget efter mer.

Annons

Finstäm förrätten

– En förrätt bör inte vara för stor. Den ska vara lagom, god men inte för mättande. Fräscha och pigga förrätter är min melodi.

Anpassa efterrätten

– Har man ätit lite tyngre mat under måltiden kan det vara trevligt med en lättare dessert som ger fräschör. Har man däremot bjudit på en lätt måltid, tycker jag man kan lägga lite tyngd på desserten.

Hitta balansen

– Varje hel måltid – och faktiskt varjerätt – bör vara väl avvägd i både texturoch smak; krispigt får möta krämigt och sött trivs bra med salt. Balansen mellan smakerna och konsistensen bör man ha med sig i bakhuvudet när man planerar en måltid.

LÄS MER:

Mästerkockens festmeny med guldkant

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons