Marockansk lammgryta med aprikoser och mandel

Marockansk lammgryta med aprikoser och mandel

Fruktig och smakrik lammgryta, en rätt som hämtad från tusen och en natt! Toppa med färsk koriander, aprikoser och mandel och servera gärna med couscous.
15 januari, 2017

6 personer

Tid: 3 timmar och 25 minuter

Du behöver:

1 kg benfritt lammkött

2 gula lökar

1 röd chilifrukt

1 vitlöksklyfta

1 msk kardemummakärnor (stötta)

2 krm cayennepeppar

2 msk spiskummin

2 tsk torkad koriander

1 msk mörkt muscovadosocker

1 citron, saft och skal

1 apelsin, saft och skal

2 stjälkar bladselleri

250 g torkade aprikoser

2 msk olivolja

2 msk kalvfond

7 dl vatten

2 kanelstänger

2 dl mandel

1 kruka koriander

salt och peppar

Gör så här:

Tärna lammköttet i bitar. Finhacka lök, chili och vitlök. Blanda de torra kryddorna och socker med lökhacket och chilin. Vänd ner lammet i blandningen tillsammans med citron- och apelsinskalet och saften. Låt vila i kyl i någon timme.

Skiva sellerin och dela aprikoserna till mindre bitar. Ta en gryta och hetta upp oljan. Lägg i köttet och fräs på i någon minut för att sedan hälla i kalvfond och vatten, kanelstänger, selleri och aprikoser (spara lite aprikoser till topping). Låt koka länge i grytan tills köttet blir mört, cirka 2 timmar. Det kan behövas mer vätska, tillsätt då mer vatten.

Skålla mandeln, hacka grovt och rosta i en torr stekpanna. Lägg i mandeln och låt koka med de sista 10 minuterna (spara lite mandel till topping). Smaka av med salt och peppar. Toppa med färsk koriander, aprikoser och mandel.

Marockansk lammgryta med aprikoser och mandel.

Marockansk lammgryta med aprikoser och mandel.

Recept: Lotta Bäckström

Styling: Pojan Lindeblad

Foto: Matilda Lindeblad

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: