Små marmorerade dammsugare
Om marsipanen blir svår att jobba med blir det lättare om den får vila i kylen i 10 minuter.
28 stycken
Du behöver:
450 g dagsgammal kaka
75 g hasselnötter
75 g marsipan
75 g mörk choklad
3 msk aprikossylt
2 tsk rom
Marmorerad marsipan:
250 g vit marsipan
Pastafärg
Florsocker
Garnering:
100 g mörk choklad

3 goda småkakor – som är lätta att baka
Gör så här:
- Smula ner kakan i en stor skål. Grovhacka nötterna och rosta dem lätt i en stekpanna tills de doftar. Riv marsipanen grovt. Smält chokladen. Blanda ihop alla ingredienser och smaka av med sylt, rom och eventuellt lite florsocker. Låt degen ligga kallt i 20 min. Dela den i 4 lika stora delar och rulla varje del till en rulle, ca 30 cm lång. Låt rullarna ligga kallt i ca 15 minuter.
- Marmorerad marsipan: Dela den vita marsipanen i 3 lika stora delar. Låt en del vara vit. Knåda in några droppar pastafärg i en del, och knåda den sista med dubbelt så mycket pastafärg. Rulla varje del till 4 tunna längder och lägg dem växelvis bredvid varandra. Samla ihop längderna till en stor längd och vrid den några gånger runt sig själv.
- Kavla ut marsipanen på en arbetsbänk med lite florsocker. Låt marsipanen vila en stund i kylen och kavla ut på nytt om du vill ha mer marmorering.
- Rulla in kaklängderna i marsipanen med skarven nedåt. Låt dem ligga i frysen i 30 min och skär dem sedan i bitar.
- Smält chokladen över ett vattenbad och doppa ändarna av dammsugarna i chokladen.
Foto: Maria Fabricius Tegner