Maräng med rabarber och vaniljkräm
Vacker och hisnande god dessert.
4 portioner
Du behöver:
4 äggvitor
2 dl (200 g) rörsocker
½ tsk äppelcidervinäger
75 g mandelspån
Rabarberkompott:
300 g rabarber
½ vaniljstång
1 dl (100 g) rörsocker
Vaniljkräm:
½ vaniljstång
1 ½ dl grekisk yoghurt, 10%
1 ½ msk flytande honung
1 ½ dl vispgrädde
Garnering:
Mandelspån
Färsk mynta

Bjud på klassikern marängsviss – med hallonsås och kokoscrunch
Gör så här:
- Värm ugnen till 110°. Vispa äggvitor och 3 msk socker med elvisp. Fortsätt att vispa och tillsätt resterande socker litet i taget. Vispa till en seg och fast massa. Tillsätt vinäger och 2/3 av mandelspånen och vänd runt.
- Skeda upp 8–10 maränger på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper. Gör en lätt fördjupning i mitten av varje maräng. Fördela resterande mandelspån över och grädda i ugnen i ca 1 timme och 15 minuter.
- Skölj rabarbern och skär i skivor. Snitta upp vaniljstången och skrapa ut hälften av fröna. Koka upp rabarber, vaniljfrön, den halva tomma vaniljstången och socker i en kastrull. Låt småkoka i 10–15 minuter, låt sedan svalna.
- Skrapa ut fröna ur den resterande halva vaniljstången. Mosa fröna med grekisk yoghurt och honung. Vispa grädden fluffig och blanda med vaniljyoghurten.
- Fördela marängerna på ett fat. Fyll dem med rabarberkompott och toppa med vaniljkräm. Strö mandelspån över, garnera med mynta och servera genast.
Foto: Columbus Leth