4 snabba och enkla recept på mingelmat

Snabb och enkel mingelmat.

Bjud på mästerlig mat i miniformat! Här är några snabba och enkla recept på snittar och tilltugg från systrarna Eisenmans mingelbibel "Mingelmat".
28 december, 2017
Mingelmat signerad systrarna Eisenman.

Mingelmat signerad systrarna Eisenman.

1. Tunnbrödsrullar

24–30 skivor

Tid: 10–15 minuter

Inte en klassiker för inte!

Du behöver:

3 rektangulära mjuka tunnbröd

100 g rökt renkött (finhackat)

100 g Philadelphiaost

1 tsk pepparrot (färskriven)

1 msk gräslök (finhackad)

Gör så här:

Blanda ingredienserna och bred på tunnbröden. Rulla ihop från långsidan och skär i skivor med en vass kniv.

2. Fikon med gorgonzola & bresaola

24 stycken

Tid: 15 minuter

Passa på när det är säsong för fikon!

Du behöver:

4 färska fikon

50 g bresaola

50 g gorgonzola

Gör så här:

Dela varje fikon i 6 klyftor. Skär bresaolan i skivor på längden. Lägg en bit gorgonzola på varje fikon och vira om med en skiva bresaola. Fäst ihop med en tandpetare eller servera med tandpetare bredvid.

3. Citron- & vitlöksgratinerade musslor

24 stycken

Tid: 40 minuter

Servera gärna musslorna på saltbädd som snyggt håller dem på plats.

Du behöver:

ca 24 blåmusslor (ca 400 g)

1 dl torrt vitt vin

1 dl vatten

2 schalottenlökar (finhackade)

grovt salt

Citron- & vitlöksfyllning:

75 g rumsvarmt smör

2 msk ströbröd

1 msk färskpressad citronsaft

1 tsk rivet citronskal

1 vitlöksklyfta (pressad)

2 msk persilja (finhackad)

salt och vitpeppar

finhackad persilja till garnering

Gör så här:

Värm ugnen till 225°. Borsta musslorna under rinnande kallt vatten. Ta bort eventuellt skägg. Släng musslor som har sprucket skal och de som inte sluter sig när man knackar på dem.

Koka upp vin, vatten och lök. Lägg i musslorna, rör om och låt koka under lock i 5 minuter. Ta upp musslorna och släng de som inte har öppnat sig. Lyft av den tomma skalhalvan på musslorna som är kvar och släng den.

Strö ut grovt salt i en långpanna. Fördela musslorna på saltbädden. Blanda ingredienserna till fyllningen. Smaka av med salt och peppar. Fördela fyllningen på musslorna och grilla dem högst upp i ugnen i 3–5 minuter. Garnera med persilja. Servera direkt.

Panzanella och grissini med ruccola och bresaola.

Panzanella och grissini med ruccola och bresaola.

4. Panzanella

20 små portioner

Tid: ca 30 minuter

En italiensk bondsallad med massor av smak!

Du behöver:

225 g tomater (urkärnade och tärnade)

50 g gurka (tärnad)

1/2 röd paprika (urkärnad och tärnad)

1/2 gul paprika (urkärnad och tärnad)

2 msk finhackad rödlök

60 g dagsgammalt lantbröd (tärnat)

Dressing:

2 tsk rödvinsvinäger

1 liten vitlöksklyfta (pressad)

3 msk finhackad basilika

2 msk olivolja

Gör så här:

Rör ihop ingredienserna till dressingen. Blanda alla ingredienser till salladen. Vänd ner dressingen och fördela panzanellan i små glas.

Läs också: Systrarna Eisenmans tio budord för en lyckad fest

Systrarna Eisenmans mingelmat, Bonnier fakta.

Systrarna Eisenmans mingelmat, Bonnier fakta.

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: