1. Knäckebröd med kummin och fänkål
Knapriga knäckebröd är lätta att baka själv. Krydda med klassiska brödkryddor.
ca 20 bröd
Du behöver:
1 tsk hela fänkålsfrön
1 tsk hel kummin
5 dl mjölk
1/2 msk honung
1/2 msk ljus sirap
1 tsk salt
10 g färsk jäst
150 g vetemjöl
180 g grovt rågmjöl
400 g grahamsmjöl
Gör så här:
- Stöt fänkål och kummin i mortel. Värm mjölk, honung, sirap och salt till fingervarmt, cirka 37 grader.
- Smula jästen i bunken med degkroken monterad och häll över degvätskan. Kör tills jästen är utblandad och tillsätt mjölet lite i taget. Låt maskinen arbeta till en elastisk deg. Jäs i bunken under bakduk i cirka 1 timme.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Kavla ut avlånga, tunna kakor på ett väl mjölat bakbord. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper.
- Grädda i mitten av ugnen i 3-4 minuter tills bröden fått lite färg, vänd sedan bröden och grädda i 2-3 minut till.
- Låt svalna på galler och förvara torrt.
2. Kolasnittar med saltstänk
Spröda kakor med en salt twist som fördjupar kolasmaken.
ca 25 styck
Du behöver:
100 g rumsvarmt smör
90 g socker
1 msk ljus sirap
1 msk vaniljsocker
1/2 tsk bikarbonat
2 krm havssalt
125 g vetemjöl
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Mät upp ingredienserna i bunken med grovvispen monterad. Kör på låg hastighet till degen gått ihop. Det tar cirka 3 minuter.
- Lägg upp degen på mjölat bakbord och dela den i tre delar. Rulla varje del till en rulle och lägg dem på en plåt klädd med bakplåtspapper.
- Platta till rullarna lite. Gör ett mönster med en gaffel. Ställ in i mitten av ugnen 12-15 minuter.
- Skär längderna i bitar innan de kallnat. Förvara torrt i rumstemperatur.
För att få ett perfekt resultat, prova BOSCH nyhet OptiMUM: En riktigt stark köksmaskin med inbyggd timer och våg. Den väger allt du har i bunken automatiskt, så nu kan du baka som ett proffs. Läs mer om BOSCH OptiMUM här!