Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Tips och tricks för att lyckas med pizza på grillen

26 maj, 2023 
AvJenny Norberg
Tips och tricks för att lyckas med pizza på grillen
Pizza på grillen är supergott och sommarens stora trend. Här får du våra allra bästa tips på hur du tillagar den bästa pizzan på glöden!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Pizza med edamamepesto, burrata & tryffelBrand logo
Pizza med edamamepesto, burrata & tryffel

Det är inte konstigt att grillad pizza blivit en het trend – det blir fantastiskt gott när man väl lyckas, och det bästa är ju att alla kan toppa sin egen pizza efter tycke och smak. Den går också att göra både vardagsgod eller riktigt festfin och gillas av både stora och små. Men hur gör man för att få den perfekta pizzan, egentligen?

– Att lyckas med pizza på grillen är lite av en egen konstart, och det kan ta ett par gånger innan man får till det, säger Johan Hedberg, matprofil och talesperson för Ooni som tillverkar pizzaugnar.

Man behöver alltså pröva sig fram, men övning ger färdighet, och när du väl har förstått principen kommer du inte vilja göra något annat! Bästa pizzorna bakar du i en pizzaugn som kan få upp värmen till de riktigt höga temperaturer som behövs – mellan 400–450° – men har du ingen pizzaugn kan du grilla pizza på en vanlig gasol- eller kolgrill, tänk bara på att värma upp en pizzasten på grillen innan så att pizzan landar på ett hett underlag när den grillas och därmed får en frasig botten – och härliga kanter.

Annons

– Jag är definitivt en kantkille, jag gillar en ordentlig cornicione – när kanten är hög, bred och bubblig. Vill man ta sin pizza till nästa nivå kan man göra degen enligt en metod som kallas för biga – det är en deg som har mindre vätska från början, men där man tillsätter vatten till degen efter att den stått ett dygn i kylen. På så sätt absorberar den ännu mer vätska och blir otroligt puffig och fluffig, tipsar Johan.

Pizzan kan antingen göras med tomatsås som bas, men även som pizza bianco där basen istället består av till exempel ricotta eller crème fraiche. I den vita varianten är det även gott att lägga på söt topping, så har du inte testat dessertpizza är det ett hett tips!

– Vill man göra den perfekta pizzan kan man ju ta det hur långt som helst – men egentligen behöver man inte leta ihjäl sig efter de perfekta marzano-tomaterna till tomatsåsen, utan lägg på det du tycker om så kommer det bli bra. Det viktigaste är att komma igång och göra pizza, säger Johan.

Bästa pizzorna bakar du i en pizzaugn som kan få upp värmen till de riktigt höga temperaturer som behövs – mellan 400–450°

Tips till den perfekta pizzan

1. Välj rätt mjöl till degen, det ska ha hög proteinhalt så det får rejäl jäskraft och därmed de eftertraktade höga, bubbliga och frasiga kanterna.

Annons

2. Förvara gärna pizzadegen i portionsstorlek i en rund burk så får du fin form direkt och den blir lättare att baka ut.

3. Platta ut degen lätt med fingertopparna på ett mjölat bakbord, men lämna en högre kant längst ut. Sätt degen på båda knogarna och tänj/dra försiktigt ut den. Se till att spara den lite tjockare kanten runtom.

4. Strö ut mannagryn över bakbordet och lägg ner pizzadegen på det, det kommer göra att pizzan lättare släpper från underlaget och enkelt kan föras över till en pizzaspade.

5. Bred på ett tunt, tunt lager sås, exempelvis tomat eller ricotta (om du vill ha en vit pizza). Det är viktigt att det inte blir för tjockt lager sås, då blir degen för fuktig och kokar istället för att bakas och bli krispig.

6. Toppa med ost och andra ingredienser som ska tillagas. Använder du mozzarella, välj gärna en sort som heter fior di latte, vilken har lite mindre vätska än vanlig mozzarella – återigen för att inte blöta ner pizzan för mycket.

Annons

7. För snabbt och bestämt över pizzan på en pizzaspade, gärna med hål i – så att överflödigt mjöl och mannagryn lätt kan skakas av pizzans underdel, vilket annars lätt kan brännas.

8. Skjutsa in pizzan i pizzaugnen eller på en uppvärmd pizzasten på grillen och grilla i några minuter. Kanterna ska puffa upp och få färg, osten ska smälta och bubbla.

9. Ta ut pizzan, tillsätt eventuellt den topping som ska vara kall och servera genast.

Goda pizzatoppingar

Möjligheterna är oändliga, men här är några av ELLE mat & vins favoriter! Vilken testar du först?

Med tomatbas

  • Cotto, aprikos, salvia, pecorino.
  • Zucchini, sumak, citronolja och rökta mandlar.
  • Färsk tomat, burrata och salami.
  • Lammfärs, chilimajjo och persilja.

Med vit bas (t ex ricotta eller crème fraiche)

  • Sparris, taleggio, pecorino och ägg.
  • Potatis, parma, syrad grädde, brynt smör.
  • Zucchini, parmesan, kimchi och sesamfrön.
  • Burrata, blodapelsin, oliver och svartpeppar.
  • Västerbottensost, kantareller, karamelliserad lök.
  • Parmesan, picklade grönsaker och pancetta.
  • Jordgubb, getost, balsamvinäger och parmesan.

Dessertpizza

  • Nutella, färska bär och florsocker.
  • Äpple, mandelsmör, kolasås och glass.
  • Vit choklad, jordgubbar och rabarber.
  • Färskost, citron och blåbär.

Foto: Ooni

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons