Saftig lövbiffskebab med fattoush

Saftig lövbiffskebab med fattoush

En god kebab serverad i varmt pitabröd är svårslaget. Inget slår därför denna lövbiffskebab som serveras med varma grönsaker och fräsch sallad.
04 februari, 2021

Saftig Lövbiffs-kebab med fattoush

Kryddigt nötkött, varma grönsaker, fräsch sallad och tahinidressing i ljummet pitabröd, så gott!

4 portioner

Du behöver:

600 g lövbiff
1 vitlöksklyfta
1 msk malen spiskummin
1 msk malen koriander
1 msk fänkålsfrön
1 msk torkade chiliflagor
3 msk citronsaft
½ dl olivolja salt och nymalen svartpeppar

Fattoush:

1 knippe rädisor
200 g dadeltomater
1 gurka
50 g kalamataoliver
1 knippe färsk mynta
1 knippe färsk koriander
2 msk sesamfrön
1 msk sumak
4 msk olivolja
Salt och nymalen peppar

Tahinidressing:

1 msk tahini
3 msk citronsaft
½ dl vatten
1 dl naturell yoghurt
1 msk sumak

Frästa grönsaker:

1 aubergine
1 zucchini
1 gul lök
Salt och nymalen svartpeppar

Till servering:

4 pitabröd

Gör så här:

  1. Strimla köttet, skär tvärs över fibrerna, annars blir bitarna sega. Skala vitlöken och krossa alla kryddor i en mortel med vitlöken. Mosa ihop till en sammanhängande massa. Blanda med citronsaft och olja, salta och peppra och skeda hälften av marinaden över köttet. Blanda väl och låt marinera i minst 30 minuter i kylen.

  2. Ansa och skiva rädisorna. Halvera tomaterna och skär gurkan i mindre bitar.
  3. Blanda rädisor, tomat, gurka och oliver i en skål. Hacka kryddörterna och vänd ner dem i salladen. Strö sesamfrön och sumak över. Droppa olja över och krydda med salt och peppar. Blanda tahini, citronsaft och vatten i en skål. Vänd ner yoghurt och smaka av med sumak.
  4. Skär aubergine och zucchini i små tärningar. Skala och hacka löken. Vänd ner grönsakerna i resterande marinad och stek mjuka i en panna 7–8 minuter. Krydda med salt och peppar.
  5. Stek köttet i en stekpanna på hög värme i 4–5 minuter. Sänk värmen och stek färdigt i 3 minuter. Krydda med salt och peppar. Värm pitabröden och ställ fram kött, grönsaker, sallad och dressing på bordet. Låt alla lägga ihop sin egen kebab.

Recept: Marie Melchior Foto: Betina Hastoft

LÄS MER:

Shavarmakryddad rostad blomkål med baba ganoush