Shavarmakryddad rostad blomkål med baba ganoush

Shavarmakryddad rostad blomkål med baba ganoush.

Vegetarisk variant av den kebabliknade rätten shavarma med blomkål istället för kött. Servera med baba ganoush och gärna en sallad med bönor för proteinets skull.
20 september, 2017

4 portioner

Du behöver:

1 stort blomkålshuvud, ca 800 g

400 g körsbärstomater på kvist

2 tsk shavarmakrydda

3 dl libanesiskt ris eller vanligt ris

250 g baba ganoush

1 dl färska örter som bladpersilja, koriander och mynta

1 dl gula russin

1 dl jalapeno

salt, svartpeppar och paprikapulver

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225°.

2. Bryt blomkålen i mindre bitar. Spara de gröna bladen.  Lägg blomkålsbitarna på en plåt och ringla över olivolja. Massera in shawarmakryddan. Lägg tomaterna bredvid.

3.  Grädda i 20 minuter tills blomkålen fått fin färg. Rör om en gång under tiden. Lägg in blomkålsblasten och grädda ca 10 minuter tills de är krispiga.

4. Koka riset enligt anvisning på förpackningen.

5. Hacka örterna. Blanda örter och russin.

6.  Toppa blomkålen med örtblandningen och jalapeno. Lägg upp baba ganoush i en skål och toppa med lite paprikapulver och olivolja. Servera med ris.

Shavarmakryddad rostad blomkål med baba ganoush.

Shavarmakryddad rostad blomkål med baba ganoush.

Foto och recept: Sevan