Fransk löksoppa

Fransk löksoppa.

Hemligheten med en god fransk löksoppa är att karamellisera löken. Toppa med lite färsk timjan och servera med baguetteskivor gratinerade med gruyèreost.
02 mars, 2017

Tid: 50 minuter

4 personer

Du behöver:

8 gula lökar (skalade och fint skivade)

3 msk smör

1/2 msk socker

1 liter hönsbuljong

2 dl vitt vin

1 tsk torkad timjan

2 tsk salt

nymald svartpeppar

1 lagerblad

8 baguetteskivor

100 g gruyèreost (riven)

färsk timjan (till dekoration)

Gör så här:

Sätt ugnen på 275°. Fräs löken mjuk i smör 5–10 minuter utan att den tar färg. Strö över socker. Rör om och tillsätt buljong, vin, timjan och lagerblad. Låt koka i 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Rosta brödskivorna lätt i ugnen på båda sidorna. Riv osten grovt. Fördela löksoppan i 4 ugnsfasta soppskålar. Lägg på brödskivorna och en näve riven ost. Gratinera i 5–10 minuter. (Det går också att gratinera krutongen med ost separat och sedan lägga den på soppan om du inte har ugnsfasta soppskålar.) Toppa med lite färsk timjan.

Fransk löksoppa.

Fransk löksoppa.

Recept: Linda Lundgren
Foto: Fabian Björnstjerna