Ljuvlig björnbärspaj med marängtoppar

Recept på björnbärspaj med marängtoppar

Krispiga mandlar möter söta björnbär. Testa denna smaskiga björnbärspaj som dekoreras med marängtoppar och färska bär!
19 november, 2019

6-8 bitar

200 g mandlar

50 g smör, plus lite till formen

⅓ dl ljus sirap

1/4 tsk salt

Björnbärscurd:

2 gelatinblad

225 g björnbär

2 1/4 dl socker

2 ägg

1 citron, saft och rivet skal

60 g rumsvarmt smör

Marängtoppar:

1 äggvita

3/4 dl socker

Garnering:

100 g björnbär och blåbär

Vita chokladknappar

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 180°.
  2. Mixa mandlarna till ett grovt mjöl.
  3. Smält smör och sirap i en kastrull på låg värme.
  4. Häll ner smörblandningen och salt i mandelmjölet och rör om till en deg.
  5. Tryck ut degen i en avlång form på cirka 35 x 12 cm med baksidan på en sked, tryck upp den även på kanterna.
  6. Grädda i ugnen i 10 minuter och låt svalna på galler.
  7. Lägg gelatinbladen i iskallt vatten i en skål i 10 minuter.
  8. Värm upp björnbär, socker, ägg, citronsaft och finrivet citronskal tills massan når 83°, använd en baktermometer – det får inte koka!
  9. Ta kastrullen från värmen och rör ner smöret.
  10. Pressa björnbärsmassan genom en sil. Mixa den sedan helt jämn med en stavmixer.
  11. Krama vattnet ur gelatinbladen och rör ner dem i björnbärsmassan tills de har smält.
  12. Sätt på kylning i 15 minuter.
  13. Häll sedan upp den i pajskalet och låt stå kallt minst 4 timmar eller över natten tills den har satt sig.
  14. Vispa äggvita och socker till en seg och blank marängsmet.
  15. Fyll en spritspåse med smeten och dekorera tårtan med små marängtoppar.
  16. Garnera med färska bär och små chokladknappar.
  17. Bränn eventuellt av marängen med en gasolbrännare före servering.
Recept på björnbärspaj med marängtoppar

Björnbärspaj med marängtoppar.

Av: Stine Christiansen Foto: Betina Hastoft

LÄS MER: Bjud på lyxiga björnbärsgaletter med vaniljglass