Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Ljuvliga björnbärsgaletter med vaniljglass

15 okt, 2019 
AvRedaktionen
Björnbärsgaletter med vaniljglass
Galetter är som paj, fast utan pajformar. Dessa björnbärsgaletter är alldeles ljuvliga! Grädda tills de är frasiga och servera med vaniljglass.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

4 portioner

Björnbärsgaletter:

3 1/4 dl vetemjöl

1 msk florsocker

1 krm salt

100 g smör, tärnat

1/2 dl iskallt vatten

Fyllning:

500 g björnbär

4 msk muscovadosocker

1/2 tsk vaniljpulver

1 1/2 msk majsstärkelse

1/2 dl mandemjöl

Till pensling:

1 ägg

1 msk mjölk

1 msk socker

Till servering:

Vaniljglass

Gör så här:

  1. Blanda mjöl, florsocker och salt.
  2. Krama ihop det med smöret till en smulig deg, häll i vattnet och nyp ihop till en slät deg, överarbeta inte.
  3. Slå in i plastfolie och låt stå i kylen 1 timme.
  4. Blanda björnbär med socker och majsstärkelse.
  5. Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord till 3 mm tjocklek.
  6. Skär ut 4 cirklar, cirka 20 cm i diameter.
  7. Lägg degen på bakplåtspappersklädd plåt och strö över mandelmjöl.
  8. Lägg på björnbärsfyllningen på degen, lämna plats på kanterna för att vika upp degen, vik upp den över bären och tryck till lätt. Ställ in i frysen 10 minuter.
  9. Värm ugnen till 175°.
  10. Vispa upp ägg med mjölk, pensla på degen och strö över socker.
  11. Grädda pajerna cirka 30 minuter tills de är frasiga. Servera med vaniljglass.
Recept på björnbärsgaletter
Björnbärsgaletter med vaniljglass.

Av: Camilla Biesbjerg Markussen

Foto: Betina Hastoft

LÄS MER: Snabb och snygg äppelgalette med glögg

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons