Linsbiffar med klassiska tillbehör
Klassiska biffar med klassiska tillbehör. Men gör biffarna på linser i stället för köttfärs! Gott och klimatsmart.
4 portioner
Du behöver:
800 g potatis
2 msk olivolja
1 tsk torkad timjan
Flingsalt och svartpeppar
Linsbiffar:
4 dl okokta gröna linser
1 schalottenlök
1 dl gröna urkärnade oliver
4 ägg
½ dl tomatpuré
Salt och nymalen svartpeppar
2 msk hackad slätbladig persilja
½ dl finhackade hasselnötter
Smör, till stekning
Stuvade grönsaker:
500 g morötter
5 dl grönsaksbuljong
50 g smör
4 msk vetemjöl
3 dl standardmjölk
1 dl grädde
200 g gröna ärter, tinade
Citronsaft
Stekt broccoli:
400 g sparrisbroccoli
Olja, till stekning
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200°. Skrubba potatisen och skär i små tärningar. Vänd dem i olja, timjan, salt och peppar. Lägg potatisen på en plåt med bakplåtspapper.
- Tillaga i ugn ca 35 minuter, tills de är genomstekta och fått fin färg. Vänd potatisen då och då.
- Skala och tärna morötterna. Koka dem i buljongen ca 3 minuter. Häll av buljongen, men spara 4 dl av grönsaksbuljongen till såsen. Smält smöret i en gryta och vispa ner mjölet. Tillsätt den sparade buljongen, lite i taget, under vispning. Vispa sedan ner mjölk och grädde, lite i taget. Låt koka 2–3 minuter. Tillsätt morotstärningar och ärter, låt koka 3–4 minuter. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
- Koka linserna tills de blir mjuka och börjar falla isär, cirka 20 minuter. Finhacka löken och hacka oliverna. Vispa ihop ägg, tomatpuré, lök, kryddor och 1 msk hackad persilja. Mosa linserna och vänd ner i äggblandningen tillsammans med nötterna och oliverna. Forma till biffar. Stek dem i smör tills de får fin stekyta, vänd sedan försiktigt och stek på andra sidan. Garnera med resten av persiljan och lite flingsalt vid servering.
- Skölj och dela sparrisbroccolin. Stek den i olja 2–3 minuter. Salta. Servera allt tillsammans.
Recept: Sofia Andersson, Camilla Biesbjerg Markussen Foto: Columbus Leth, Betina Hastoft
LÄS MER: