Lingonkaka i långpanna med färskostfyllning

Lingonkaka i långpanna med färskostfyllning.

En läckert god och vacker kaka. Fyllningen är krämig och lingonen ger kakan en härlig och frisk syrlighet till det söta. Att baka i långpanna är enkelt och praktiskt när man är många.
03 april, 2018

20 bitar

Kaka:

25 g jäst för söta degar

75 g smör

2 ½ dl mjölk

½ dl socker

½ tsk salt

7–8 dl vetemjöl

Fyllning:

75 g smör

100 g färskost

1 ½ dl florsocker

1 msk vaniljsocker

Lingontopping:

300 g frysta lingon

1 dl socker

1 ½ msk potatismjöl

Till pensling:

1 ägg

florsocker

Gör så här:

  1. Smula jästen i en bakskål. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37°. Häll lite av vätskan över jästen och rör om tills jästen är helt upplöst. Tillsätt resten av vätskan, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta samman till en smidig deg. Låt jäsa under plastfolie i cirka 30 minuter.
  2. Blanda smör, färskost, florsocker och vaniljsocker i en skål.
  3. Blanda lingon, socker och potatismjöl i en annan skål.
  4. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda igenom den. Kavla ut ⅔ av degen till en botten på cirka 25×35 cm.
  5. Lägg kakan i en bakplåtspappersklädd form.
  6. Fördela fyllningen över degen och toppa sedan med lingonröran. Kavla ut återstående deg och skär i långa smala remsor som du lägger över kakan i ett rutmönster.
  7. Låt kakan jäsa i 40–60 minuter.
  8. Sätt ugnen på 200°. Pensla deg- remsorna med ett uppvispat ägg.
  9. Grädda på nedersta delen i ugnen i 25–30 minuter. Håll koll på kakan och täck den med folie om den skulle få för mycket färg. Ta ut, låt svalna och sikta över florsocker innan servering.
Lingonkaka med färskostfyllning.

Lingonkaka med färskostfyllning.

Recept: Kristina Eriksson
Foto: Åsa Dahlgren