Laxtartar med grillad sparris och krutonger

Laxtartar med grillad sparris och krutonger

Laga laxtartar till förrätt. En enkel, frisk och otroligt god rätt med det lilla extra. Toppa med hemmagjorda krutonger för extra crunch. Du måste testa!
27 mars, 2020

4 portioner

Frys gärna fisken först under minst 20 timmar när du ska servera den rå.

Laxtartar:

300 g färsk lax

100 g kallrökt lax

6 körsbärstomater

½ knippe gräslök

2 lime, saft och skal

6 msk olivolja

Salt och nymalen svartpeppar

Krutonger:

3 skivor ciabatta eller annat ljust, fast bröd

2 msk olivolja

Salt

Grillad sparris:

1 bunt grön sparris

olivolja till grillning/stekning

Salt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

1. Skölj av och torka lätt den färska laxen.

2. Skär både den färska och den rökta laxen i tärningar. Blanda de båda sorterna lax i en skål.

3. Skölj och dela tomaterna i kvartar. Skär bort kärnhusen och skär sedan tomaterna i ännu mindre bitar.

4. Blanda tomatbitarna med laxen.

4. Hacka gräslöken.

5, Skölj limen, riv skalet fint och pressa ut saften.

6. Blanda ner limeskal och -saft, gräslök och olivolja med laxen. Krydda med salt och peppar.

7. Låt laxtartaren stå och dra i kylskåp i minst 30 minuter före servering.

8. Värm ugnen till 200°.

9. Riv brödet med fingrarna till stora bitar, blanda med olivolja och strö salt över.

10. Stek brödbitarna i ugnen i 6–8 minuter, tills gyllene och spröda.

11. Skölj sparrisarna. Bryt av de nedersta delarna och kasta dem.

12. Grilla eller stek sparrisarna i lite olivolja i 4–5 minuter. Strö salt och peppar över.

13. Servera laxtartaren med spröda krutonger och grillad sparris.

Laxtartar med grillad sparris och spröda krutonger

Laxtartar med grillad sparris och spröda krutonger.

Av: Emma Martiny
Foto: Line Falck, Betina Hastoft

LÄS MER:

Kalvtartar med violer och snabbpicklad lök

Tonfisktartar med avokado och sesam

Gravad lax med asiatiska smaker