Lax-velouté med rotfruktschips

Recept på lax-velouté med rotfruktschips

Betina Hastoft
Velouté betyder sammetslen på franska och det är precis vad den här laxsoppan är. Extra gott blir det om du toppar din lax-velouté med bitar av fisk och krispiga rotfruktschips.
19 oktober, 2021
0:36

Efter reklamen: Chips med löjromsdipp

(0:36)

Slå på ljud

Lax-velouté med rotfruktschips

Len soppa med knaprig topping, underbart!

Så gör du lax-velouté med rotfruktschips
Betina Hastoft

4 portioner

Du behöver:

1 schalottenlök
150 g potatis
20 g smör, till stekning
1 dl vitt vin
3 ½ dl fiskbuljong
225 g färsk laxfilé av suhsityp
1 dl vispgrädde
Salt och nymalen svartpeppar

Topping:

Rotfruktschips

Gör så här:

  1. Hacka löken, skala och skär potatisen i bitar. Smält smör i en tjockbottnad gryta och fräs lök och potatis i smör utan att de tar färg.
  2. Tillsätt vitt vin och låt koka in. Häll över buljongen och låt koka i 15 minuter. Skär bort skinnet från laxen och lägg i kastrullen, låt koka med i 5 minuter. Ta upp hälften av laxen och lägg åt sidan. Mixa soppan med en stavmixer. Tillsätt grädde och koka upp. Smaka av soppan med salt och peppar. Häll upp i skålar, toppa med lax i bitar och rotfruktschips, några i soppan och några vid sidan av.

Recept: Mai Knauer, Camilla Biesbjerg Markussen, Julie Hey Foto: Columbus Leth, Betina Hastoft