Lax-velouté med rotfruktschips

Recept på lax-velouté med rotfruktschips

Betina Hastoft
Velouté betyder sammetslen på franska och det är precis vad den här laxsoppan är. Extra gott blir det om du toppar din lax-velouté med bitar av fisk och krispiga rotfruktschips.
19 oktober, 2021
0:36

Efter reklamen: Chips med löjromsdipp

(0:36)

Lax-velouté med rotfruktschips

Len soppa med knaprig topping, underbart!

Så gör du lax-velouté med rotfruktschips
Betina Hastoft

4 portioner

Du behöver:

1 schalottenlök
150 g potatis
20 g smör, till stekning
1 dl vitt vin
3 ½ dl fiskbuljong
225 g färsk laxfilé av suhsityp
1 dl vispgrädde
Salt och nymalen svartpeppar

Topping:

Rotfruktschips

Gör så här:

  1. Hacka löken, skala och skär potatisen i bitar. Smält smör i en tjockbottnad gryta och fräs lök och potatis i smör utan att de tar färg.
  2. Tillsätt vitt vin och låt koka in. Häll över buljongen och låt koka i 15 minuter. Skär bort skinnet från laxen och lägg i kastrullen, låt koka med i 5 minuter. Ta upp hälften av laxen och lägg åt sidan. Mixa soppan med en stavmixer. Tillsätt grädde och koka upp. Smaka av soppan med salt och peppar. Häll upp i skålar, toppa med lax i bitar och rotfruktschips, några i soppan och några vid sidan av.

Recept: Mai Knauer, Camilla Biesbjerg Markussen, Julie Hey Foto: Columbus Leth, Betina Hastoft

Missa inte

Grönkålssoppa med ost och gratinerat pestobröd

Ingen soppa är komplett utan bröd!

Så gör du frasiga rotfruktschips hemma

En garanterad snacksfavorit!

Bakad tomatsoppa med färsk timjan och brödkrutonger

Fyllig, krämig och värmande!