Lax-velouté med rotfruktschips
Len soppa med knaprig topping, underbart!
4 portioner
Du behöver:
1 schalottenlök
150 g potatis
20 g smör, till stekning
1 dl vitt vin
3 ½ dl fiskbuljong
225 g färsk laxfilé av suhsityp
1 dl vispgrädde
Salt och nymalen svartpeppar
Topping:
Rotfruktschips
Gör så här:
- Hacka löken, skala och skär potatisen i bitar. Smält smör i en tjockbottnad gryta och fräs lök och potatis i smör utan att de tar färg.
- Tillsätt vitt vin och låt koka in. Häll över buljongen och låt koka i 15 minuter. Skär bort skinnet från laxen och lägg i kastrullen, låt koka med i 5 minuter. Ta upp hälften av laxen och lägg åt sidan. Mixa soppan med en stavmixer. Tillsätt grädde och koka upp. Smaka av soppan med salt och peppar. Häll upp i skålar, toppa med lax i bitar och rotfruktschips, några i soppan och några vid sidan av.
Recept: Mai Knauer, Camilla Biesbjerg Markussen, Julie Hey Foto: Columbus Leth, Betina Hastoft