Lax med hollandaise och sotad blomkålssallad

Recept på lax med hollandaise och sotad blomkålssallad

Winnie Methmann
Lax med hollandaise är lite av en klassiker till brunchen men varför begränsa sig? Servera med blomkålssallad och middagen är klar!
17 mars, 2021

Lax med hollandaise och sotad blomkålssallad

Hollandaise är inte så svår men sätter guldkant på i stort sätt alla enkla fiskrätter.

Så lagar du lax med hollandaise och sotad blomkålssallad
Winnie Methmann

4 portioner

Du behöver:

4 färska laxkotletter
Salt och svartpeppar
Smör eller olja till stekning

Sotad blomkålssallad:

1 blomkålshuvud
2 msk olivolja
Salt och svartpeppar
1 knippe grön sparris

Hollandaisesås:

150 g smör
2 äggulor
1 msk färskpressad citronsaft
2 msk vatten
1 tsk dijonsenap
Salt och svartpeppar

Till servering:

Gott bröd

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 200°. Ansa blomkålen och skär i mindre buketter. Fördela på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper. Droppa olivolja och strö salt över. Baka i ugnen i 20 minuter.
  2. Skölj sparrisen, bryt av och släng de träiga ändarna. Skär sparrisarna i bitar. Ta ut plåten och blanda ner sparrisen bland blomkålen. Baka allt i ugnen i 10 minuter.
  3. Smält försiktigt smöret till såsen i en kastrull. Häll över det klara smöret i en liten skål så att det grumliga smöret blir kvar i kastrullen och kan kastas. Rengör kastrullen.
  4. Vispa ihop äggulor, citronsaft, vatten och dijonsenap i den rena kastrullen på låg värme, rör tills blandningen tjocknar.
  5. Tillsätt det klarade smöret i en tunn stråle under konstant vispning. Ta från värmen och smaka av med salt och peppar.
  6. Krydda laxkotletterna med salt och peppar och stek på bägge sidor i en stekpanna med smör eller olja. Servera med blomkålssallad, sås och bröd.

Recept: Emma Martiny Foto: Winnie Methmann

Missa inte

Lax med pesto, nötter och picklade grönsaker

Buffébordets stjärna till alla högtider!

10 snabba och enkla recept med lax

Rktigt goda recept med få ingredienser.

Helgrillad lax med örttäcke och citronpotatissallad

Se hit alla laxälskare!