Lax med hollandaise och sotad blomkålssallad
- AvRedaktionen ELLE
Lax med hollandaise är lite av en klassiker till brunchen men varför begränsa sig? Servera med blomkålssallad och middagen är klar!
3 lyxiga och enkla recept på vardagsmat (ELLE)

Lax med hollandaise och sotad blomkålssallad
Hollandaise är inte så svår men sätter guldkant på i stort sätt alla enkla fiskrätter.
4 portioner
Du behöver:
4 färska laxkotletter
Salt och svartpeppar
Smör eller olja till stekning
Sotad blomkålssallad:
1 blomkålshuvud
2 msk olivolja
Salt och svartpeppar
1 knippe grön sparris
Hollandaisesås:
150 g smör
2 äggulor
1 msk färskpressad citronsaft
2 msk vatten
1 tsk dijonsenap
Salt och svartpeppar
Till servering:
Gott bröd
Gör så här:
- Värm ugnen till 200°. Ansa blomkålen och skär i mindre buketter. Fördela på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper. Droppa olivolja och strö salt över. Baka i ugnen i 20 minuter.
- Skölj sparrisen, bryt av och släng de träiga ändarna. Skär sparrisarna i bitar. Ta ut plåten och blanda ner sparrisen bland blomkålen. Baka allt i ugnen i 10 minuter.
- Smält försiktigt smöret till såsen i en kastrull. Häll över det klara smöret i en liten skål så att det grumliga smöret blir kvar i kastrullen och kan kastas. Rengör kastrullen.
- Vispa ihop äggulor, citronsaft, vatten och dijonsenap i den rena kastrullen på låg värme, rör tills blandningen tjocknar.
- Tillsätt det klarade smöret i en tunn stråle under konstant vispning. Ta från värmen och smaka av med salt och peppar.
- Krydda laxkotletterna med salt och peppar och stek på bägge sidor i en stekpanna med smör eller olja. Servera med blomkålssallad, sås och bröd.
Recept: Emma Martiny Foto: Winnie Methmann