Lättlagad helgmeny med somriga smaker

Lättlagad helgmeny med somriga smaker.

När det är varmt ute vill man inte spendera timmar i köket. Den här menyn är både snabb och enkel. Basilikaplättar till förrätt, lammracks med primörer till huvudrätt och sockerkaka med grädde och bär till efterrätt.
16 maj, 2019

Tips! Börja med att marinera köttet. Sedan kan du lägga det på grillen eller steka det medan ni äter förrätt.

FÖRRÄTT:

Basilikaplättar med stenbitsrom och crème fraiche

Mumsiga plättar som passar perfekt till buffén, festen eller enkel fredagslyx framför soffan. Toppa med lite finhackad rödlök.

Basilikaplättar med stenbitsrom och crème fraiche.

Basilikaplättar med stenbitsrom och crème fraiche.

4 personer

Tid: 20 minuter

Ingredienser:

2 dl mjölk

1 näve färska basilikablad

1 dl vetemjöl

2 ägg

1 nypa salt

crème fraiche

100 g stenbitsrom (eller löjrom)

1/2 rödlök

Gör så här:

Blanda mjölk och basilikablad i en bunke. Mixa det grönt med hjälp av en handmixer. Vispa ner mjölet och därefter äggen och en nypa salt. Stek sedan som vanliga plättar i smör i en plättlagg. Servera plättarna när de svalnat något med en klick crème fraiche och stenbitsrom och toppa med lite finhackad rödlök.

HUVUDRÄTT:

Ört- och vitlöksgrillade lammracks

Goda grillade lammracks med örter, serveras med lättkokta primörer och en god aioli. Grilla racksen ca 3 minuter på varje sida.

Ört- och vitlöksgrillade lammracks.

Ört- och vitlöksgrillade lammracks.

4 personer

Tid: 30 minuter + grilltid

Ingredienser:

1–1 1/2 kg lammracks eller lammkotletter

Marinad:

1 citron, ekologisk

1/2 dl olivolja

1 dl finhackade blandade örter, typ basilika, rosmarin, timjan

2 vitlöksklyftor

1 msk grillkrydda

salt och peppar

Gör så här:

Tvätta citronen och riv skalet på den fina delen av ett rivjärn. Blanda med finhackad vitlök, örter och grillkrydda. Smaka av med salt och peppar. Lägg köttet på ett fat och blanda med marinaden. Låt stå kallt en stund. Racksen grillas sedan på utegrillen cirka 3 minuter på varje sida. (Kan behövas lite mer om de är tjocka.)

TILLBEHÖR:

Lättkokta primörer med aioli

Använd de primörer du gillar bäst och som är bäst i säsong. Till exempel sockerärter, morötter, rädisor, sparris och salladslök.

Lättkokta primörer med aioli.

Lättkokta primörer med aioli.

Ingredienser:

1 kg blandade primörer

Aioli:

1 ägg

1 dl fin olivolja

1 finhackad vitlök

1 msk citronsaft

1 tsk fransk senap

1 tsk flytande honung

1 vitlöksklyfta

salt och peppar

Gör så här:

Koka grönsakerna i saltat vatten. Håll koll så de inte blir överkokta, de ska ha lite tuggmotstånd kvar (förutom färskpotatis). Rädisor, sparris och sockerärtor ska bara ner och vända i kokande vatten medan till exempel rödbetor och morötter tar längre tid.

Lägg äggulan i en skål och häll försiktigt i olivoljan under kraftig vispning med stavmixer. Smaksätt med övriga ingredienser och servera till de nykokta primörerna.

EFTERRÄTT:

Sockerkaka med grädde och bär

Gör en sockerkaka som du toppar med grädde, bär och florsocker. Vill du göra det enkelt för dig köper du färdig kakmix.

Sockerkaka med grädde och bär.

Sockerkaka med grädde och bär.

4 personer

Tid: 45 minuter + 10 minuter

Ingredienser:

2 ägg

2 dl socker

50 g smör

1 dl mjölk eller vatten

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

Till servering:

2 dl färska bär, till exempel jordgubbar, vinbär, blåbär, hallon

2 dl vispad grädde

florsocker

citronmeliss

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret och blanda i mjölken, låt svalna något. Blanda mjöl och bakpulver och blanda ner i äggsmeten tillsammans med smöret. Häll smeten i en smord och bröad form och grädda mitt i ugnen ca 40 minuter.

Servera med lättvispad grädde och färska bär. Dekorera gärna med lite citronmeliss och pudra över florsocker.

Fler goda helgmenyer hittar du här >>

Recept: Anna Jonassen
Foto: Peter Phillips

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: