Lantligt bröd i gjutjärnsgryta

Bröd i gjutjärnsgryta – recept
Baka bröd i nytt format! Detta lantliga bröd i gjutjärnsgryta är enkelt att baka och dessutom riktigt gott.
Annons

1 bröd

Du behöver:

15 g jäst
6 dl kallt vatten
2 msk salt
2 msk råsocker
1 1/2 dl grahamsmjöl
8 dl vetemjöl
1 morot
1 dl solrosfrön
Havregryn

Gör så här:

  1. Rör ihop jäst och vatten (börja med lite vatten).
  2. Tillsätt salt, socker och båda mjölsorterna.
  3. Skala och riv moroten och blanda ner.
  4. Rör snabbt ihop, degen ska vara riktigt kladdig.
  5. Täck bunken med plastfolie eller en bakduk och låt jäsa minst 12 timmar, gärna över natten, i rumstemperatur.
  6. Sätt en tom gryta i ugnen och sätt den på 250°.
  7. När ugnen är varm, ta ut grytan och strö solrosfrön över botten.
  8. Häll i den kladdiga degen. Strö över havregryn.
  9. Grädda brödet i 30 minuter med lock.
  10. Ta av locket och grädda 20 minuter till.
  11. Vänd försiktigt ut brödet och låt svalna på galler i minst 30 minuter innan du skär det i skivor.
Annons
Recept på lantligt bröd i gjutjärnsgryta
Bröd i gjutjärnsgryta.
Annons

Av: Camilla Biesbjerg Markussen, Timm Vladimir Foto: Betina Hastoft, Columbus Leth

Annons
Dela på:

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN:


Annons

Laddar