Laktosfri cheesecake med Oreobotten

25 jun, 2016 
AvRedaktionen
Varför har vi inte tänkt på att göra en cheesecake med Oreobotten förut? Här är en laktosfri variant med smak av hallon och blåbär. Du måste bara testa den!
Annons
Laktosfri cheesecake med Oreobotten.
Laktosfri cheesecake med Oreobotten.

Oreobotten

2 pkt Oreo (ca 300 g)

75 g Valio Eila laktosfritt smör

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Krossa kakorna i en matberedare. Blanda kakorna med smöret. Tryck ut i en form. Grädda i cirka 8 minuter.

Fyllning

½ dl blåbär frysta

200 g Valio Eila laktosfri cream cheese naturell

4 dl Valio Eila laktosfri kvarg hallon & blåbär

1 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

2 msk maizena

3 ägg

Klä in formen med Oreobotten i aluminiumfolie då den ska stå i vattenbad. Tina blåbären. Vispa ihop cream cheese, hallon & blåbär-kvarg, strösocker, vaniljsocker, maizena och de tinade blåbären. Vispa ner äggen, ett i taget. Häll smeten i formen. Cheesecaken ska gräddas i vattenbad så koka upp vatten för vattenbad. Ställ in en djup plåt i ugnen. Ställ formen med kakan i plåten. Häll upp vatten i plåten så det täcker halva formen. Grädda i cirka 1 timme på 175 grader. Stäng av ugnen och öppna luckan lite. Grädda i eftervärme i cirka 1 timme. Låt svalna och ställ i kylen över natten.

Annons

Blomstertopping

200 g vit choklad

200 g Valio Eila laktosfri cream cheese naturell

2 tsk blåbärspulver

Smält vit choklad och låt svalna något. Lägg cream cheese i en bunke. Vispa ner den vita chokladen och blåbärspulvret. Fyll en spritspåse med en stor tyll som är dropp-formad. Börja att spritsa i mitten av cheesecaken, med den större delen av tylen nedåt och den smala delen upp. Spritsa små halvcirklar – drag runt om – detta är bladen. Fortsätt tills hela chessecaken har blivit en stor ros. Kyl i cirka 30 minuter.

Dagg

1 dl vatten

1 dl strösocker

Koka upp vatten och strösocker. Låt sjuda i cirka 8 minuter. Låt svalna. Doppa en sked i sockerlagen och vifta över cheesecaken så att det ser ut som dagg.

Recept: Alisa Bandell

Annons
Innehåller annonslänkar