Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Lågtempad laxsida med tartarsås och potatispaj

24 feb, 2023 
AvLouisa Lorang
AvEva Boström
Recept på lågtempad laxsida med tartarsås och potatispaj
Lågtempad laxsida med glaze som serveras med potatispaj är utmärkt mat till många!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Middag hos Wood: Cruditéer med lökdippBrand logo
Middag hos Wood: Cruditéer med lökdipp

Lågtempad laxsida med tartarsås och potatispaj

Låt laxen gå långsamt i ugnen så blir den extra saftig.

Lågtempad laxsida med tartarsås och potatispaj är bra mat till många

8 portioner

Annons

Du behöver:

1 hel färsk laxsida, ca 1 ½ kg
4 msk salt
4 msk strösocker
2 tsk grovmald svartpeppar

Primörpaj:

1 paket smördeg
400 g kokt, kall potatis
3 salladslökar skurna i bitar
3 ägg
2 ½ dl grädde
1 tsk salt
2 krm peppar
3 dl riven lagrad ost

Tartarsås:

1 dl finhackad inlagd gurka
1 schalottenlök, finhackad
2 msk liten kapris
2 msk persilja, hackad
1 dl gräddfil
2 dl majonnäs
1 tsk dijonsenap
½ tsk salt
2 krm peppar

Glaze:

½ dl ketjap manis
2 tsk sambal oelek
1 msk riven färsk ingefära
1 pressad vitlöksklyfta
2 tsk limesaft

Till servering:

Citronklyftor
Rädisor
Grillad sparris

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Gnid in laxsidan i salt, socker och peppar. Lägg den i en plastpåse och grava i minst 1 timme.
  2. Rulla ut smördegen och klä en pajform, 24 cm i diameter, med löstagbar kant. Skär potatisen i 1 cm tjocka skivor och fördela i pajskalet. Strö över salladslöken. Vispa ägg, grädde, salt och peppar. Häll det över potatisen och strö över riven ost. Grädda ca 40 minuter tills äggstanningen stelnat.
  3. Sänk ugnsvärmen till 100°. Blanda såsen. Blanda glazen. Tänd grillen, olja in gallret. Låt grillen bli riktigt varm. Pensla laxen med hälften av glazen och lägg den på folieklädd plåt. Ställ in laxen i ugnen tills den får en innertemperatur på 56°, det tar ungefär 15-20 minuter. Ta ut, låt vila några minuter och pensla med resterande glaze. Servera med citron i klyftor, potatispaj garnerad med rädisor, sås samt ev grillad sparris.

Foto: Columbus Leth, Lisa Björner

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons