Lågtempad laxsida med tartarsås och potatispaj
Lågtempad laxsida med glaze som serveras med potatispaj är utmärkt mat till många!
Lågtempad laxsida med tartarsås och potatispaj
Låt laxen gå långsamt i ugnen så blir den extra saftig.
8 portioner
Du behöver:
1 hel färsk laxsida, ca 1 ½ kg
4 msk salt
4 msk strösocker
2 tsk grovmald svartpeppar
Primörpaj:
1 paket smördeg
400 g kokt, kall potatis
3 salladslökar skurna i bitar
3 ägg
2 ½ dl grädde
1 tsk salt
2 krm peppar
3 dl riven lagrad ost
Tartarsås:
1 dl finhackad inlagd gurka
1 schalottenlök, finhackad
2 msk liten kapris
2 msk persilja, hackad
1 dl gräddfil
2 dl majonnäs
1 tsk dijonsenap
½ tsk salt
2 krm peppar
Glaze:
½ dl ketjap manis
2 tsk sambal oelek
1 msk riven färsk ingefära
1 pressad vitlöksklyfta
2 tsk limesaft
Till servering:
Citronklyftor
Rädisor
Grillad sparris
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225°. Gnid in laxsidan i salt, socker och peppar. Lägg den i en plastpåse och grava i minst 1 timme.
- Rulla ut smördegen och klä en pajform, 24 cm i diameter, med löstagbar kant. Skär potatisen i 1 cm tjocka skivor och fördela i pajskalet. Strö över salladslöken. Vispa ägg, grädde, salt och peppar. Häll det över potatisen och strö över riven ost. Grädda ca 40 minuter tills äggstanningen stelnat.
- Sänk ugnsvärmen till 100°. Blanda såsen. Blanda glazen. Tänd grillen, olja in gallret. Låt grillen bli riktigt varm. Pensla laxen med hälften av glazen och lägg den på folieklädd plåt. Ställ in laxen i ugnen tills den får en innertemperatur på 56°, det tar ungefär 15-20 minuter. Ta ut, låt vila några minuter och pensla med resterande glaze. Servera med citron i klyftor, potatispaj garnerad med rädisor, sås samt ev grillad sparris.
Foto: Columbus Leth, Lisa Björner
