Populärt: MatDrinkarVegetarisktAlla receptSommarmatSomriga drinkarGrillat

Kunglig Battenberg Cake

09 okt, 2015 
AvRedaktionen
Kunglig Battenberg Cake.
Den här kungliga, rutmönstrade kakan med namnet "Battenberg cake" gjordes för första gången 1884 för att fira bröllopet mellan drottning Victorias dotterdotter och Prins Louis av Battenberg.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Kaka:

200 g rumstempererat smör 2 dl strösocker

3 stora ägg

4 msk kaffegrädde

4 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

2 droppar gul karamellfärg 2 droppar röd karamellfärg

Fyllning:

1⁄2 dl slät aprikosmarmelad

Garnering:

1 fyrkantigt marsipanlock (cirka 30 x 30 cm) florsocker

Sätt ugnen på 180 grader och smöra 2 avlånga bröd- formar (1 liter). Lägg ett vaxpapper i botten så blir det lättare att lossa på kakorna när de är klara.

Vispa smör och socker tills det blir vitt och fluffigt. Tillsätt ett ägg i taget och vispa ordentligt mellan varje. Här har du möjlighet att vispa in massor av luft i smeten vilket bidrar till att göra kakan hög och luftig.

Häll i kaffegrädden och sikta sedan ner mjöl, bakpulver och vaniljsocker och vänd ner det ordentligt i smeten.

Dela upp smeten i två lika stora delar och färga den ena delen med gul och den andra med röd karamellfärg. Grädda kakorna samtidigt i ugnen i cirka 40 minuter, eller tills kakstickan inte blir kladdig när du sätter den i kakan.

Annons

Låt kakorna svalna helt innan du delar dem. Dela varje kaka i fyra delar på längden, som fyra ”remsor”. Ta det färdiga marsipanlocket och tryck ut det i botten och längs med kanterna i en ren brödform klädd med vaxpapper. Låt pappret hänga ut över kanterna så blir det lättare att få upp kakan sedan. Bred aprikosmarmelad på marsipanen, både på formens botten och kanter. Lägg ner kakdelarna omlott (varannan gul, varannan röd) så att det blir en rutig kaka. Bred aprikosmarmelad mellan varje del. Du kan antingen göra en kaka med sex rutor som på bilden och få två ”längder” över, eller så gör du två kakor med fyra rutor vardera. Vik över marsipanlocket och vaxpappret. Lägg gärna något tungt på kakan ett tag så att marsipanen och kakan gifter ihop sig. Pudra kakan med lite florsocker och servera den i fina skivor till en kopp starkt te och ett glas madeira.

Kunglig Battenberg Cake.
Kunglig Battenberg Cake.

Receptet kommer ifrån Anette Rosvalls bok ”Afternoon tea”.
Foto: Jenny Grimsgård

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons