Populärt: MatDrinkarVegetarisktAlla receptSommarmatSomriga drinkarGrillat

Kryddstark mat kan göra så att du lever längre

17 apr, 2016 
AvMats Bax
Om du inte kan få nog av chili så har vi en god nyhet åt dig.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Är du en sådan som inte snålar med chilin? Äter du helst kryddstarkt varje dag i veckan? Då pekar mycket på att du också kommer leva längre.

Forskare vid Harvard har analyserat en kinesisk hälsostudie där nära en halv miljon deltagit, och sett att de som åt chilifrukt ofta löpte lägre risk att dö. Studien publicerades i BMJ.

Deltagarna, som var mellan 30 och 79 år, följdes under sju år. Under forskningsperioden dog runt 20 000 av dem, och efter att ha vägt in sjukdomar, rökning, alkoholvanor och andra faktorer såg forskare ett tydligt mönster.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

De som ofta åt chili levde längre.

Att äta kyddstarkt nästan varje dag minskade risken att dö i förtid med hela 14 procent.

Tidigare forskning antyder att capsaicin, som står för hettan i chilifrukter, innehåller antioxidanter, kan motverka både fetma och cancer samt verka antiinflammatoriskt.

Men exakt hur kopplingen mellan att äta chili och leva länge ser ut kräver mer forskning, menar forskarna vid Harvard.

LÄS OCKSÅ: ÅRETS SMARTASTE VIN ÄR HÄR – PÅS-VINET

Annons