Kryddiga choklad- och mandelmacarons

Kryddiga choklad- och mandelmacarons. Hittar du inte five-spice-krydda kan du göra din egen, se receptet längre ner.
19 december, 2012
Kryddiga choklad- och mandelmacarons.

Kryddiga choklad- och mandelmacarons.

15 makaroner

Tid: 50 minuter

Du behöver:

4 äggvitor uppdelat på 2 skålar (tillsammans måste de väga 120 g)

35 g (ca 1/3 dl) strösocker

1

50 g (ca 3 dl) mandelmjöl

4 msk kakao (siktad)

½ tsk five-spice-krydda (finns i asiatiska hyllan eller se recept nedanför)

150 g (2 ½ dl) florsocker

150 g (drygt 1 ½ dl) strösocker, till sockerlag

50 g (1/2 dl) vatten, till sockerlag.

Fyllning

1 1/4 grädde

200 g vit choklad (finhackad)

¼ tsk five-spice-krydda

Gör så här:

Sätt ugnen på 160º. Blanda mandelmjöl, siktat florsocker, kakao och five-spice-kryddan i en bunke. Vispa 60 g äggvita till ett mjukt skum, tillsätt 35 g socker under vispning. (Om du har matberedare kan du göra detta under tiden sockerlagen kokar upp). Blanda socker och vatten i en liten kastrull och koka upp tills temperaturen når 118º på en godistermometer.

Häll under vispning med låg fart sockerlagen i smeten. Detta måste göras ganska snabbt, annars stelnar sockerlagen i kastrullen. Vispa smeten snabbt tills den kallnat helt och blivit glansig, cirka 10-15 minuter.

Rör ner 60 g äggvita i mandelblandningen. Vänd ner smeten i mandelblandningen och blanda försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott. Var försiktig så att du inte blandar för mycket, smeten ska vara trögflytande.

Fyll en spritspåse med ett runt litet munstycke och spritsa ut små klickar på en plåt med bakplåtspapper. Smeten ska flyta ut lite efter ett tag och bli slät på ytan. Om spritsen lämnar små toppar i smeten, slå plåten i bordet några gånger så slätar den ut sig. Låt smeten vila i 30 minuter.

Grädda i 10-15 minuter i mitten av ugnen. Lyft bakplåtspappret från plåten och låt makronerna svalna, lossa dem sedan försiktigt. Värm grädden tills den börjar koka, ta av från plattan och lägg ner chokladen i omgångar, rör om tills den smält. Rör ner five-spice-kryddan och låt svalna.

Häll fyllningen i en sprits med ett litet munstycke. Spritsa en liten klick av fyllningen ovanpå varannan macaron och tryck sedan ihop den försiktigt tillsammans med en annan, tom macaron till en liten ”sandwich”.

Five-spice-krydda

2 stjärnanis

1 tsk hela fänkålsfrön

1 tsk sichuanpeppar

½ tsk kryddnejlika (hel)

½ tsk mald kanel

Gör så här:

Mal kryddorna i en krydd- eller kaffekvarn eller mortla dem fint.

Från jobbet: Julens Godaste Gåvor

Av: Lianne Scher
Foto: Graeme Borchers
Styling: Anna Montali