Populärt: Mat Vegetariskt Alla recept Somriga drinkar Grillat Vintips till middagen Kräftskiva

Krämig svamprisotto med skogschampinjoner

22 aug, 2025
AvLouise Johansson
Recept på krämig svamprisotto med skogschampinjoner
En krämig risotto är perfekt när hösten börjar smyga sig på. Här smaksatt med skogschampinjoner men använd svampen du gillar!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Middag hos Wood #1: Så gör du en krämig spenatpastaBrand logo
Middag hos Wood #1: Så gör du en krämig spenatpasta

Krämig svamprisotto

Mustig och krämig risotto med skogschampinjoner, men går också fint att laga på vanliga champinjoner.

Krämig svamprisotto med skogschampinjoner
Lina Eidenberg Adamo
Annons

2 portioner

Tid: 40 minuter

Du behöver:

4 dl avoriori-, carnaroli- eller arborioris
1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja, till stekning
5 dl svampbuljong
2 ½ dl grädde eller växtbaserad grädde
1 msk vitvinsvinäger
Salt och nymald svartpeppar
300 g skogschampinjoner
1 kruka salvia

Svampbuljong:

200 g skogschampinjoner
1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja, till stekning
3 dl vitt vin
1 grönsaksbuljongtärning
1 msk japansk soja
5 dl vatten

Gör så här:

  1. Svampbuljong: Grovhacka svampen. Fräs svamp, finhackad lök och finhackad vitlök i 2 msk olivolja i 3–4 minuter. Tillsätt vin, buljongtärning och soja, koka i ca 3 minuter. Häll i vattnet och koka ytterligare 5 minuter och mixa sedan till en slät buljong.
  2. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs schalottenlök och vitlök till risotton i olivolja i ca 2 minuter. Tillsätt ris, hälften av buljongen och sänk värmen på spisen till lägsta nivå. Låt riset ”svälla” under lock och rör om emellanåt. Späd med buljongen och rör om då och då tills all buljong har kokat in, riset ska knappt vara färdig när det är klart, utan ha en liten kärna kvar i mitten, det tar totalt ca 25 minuter.
  3. Rör i grädde i risotton och värm ytterligare 10 minuter tills konsistensen är krämig och riset är mjukt. Smaksätt med vitvinsvinäger, salt och nymald svartpeppar.
  4. Skiva svampen och plocka salviabladen. Stek svamp och salvia i 2 msk olivolja tills det blir krispigt, salta och peppra och vänd sedan ner i risotton. Servera genast.
Vegetariskt med lyxkant #1 - Grand aioliBrand logo
Vegetariskt med lyxkant #1 - Grand aioli

Foto: Lina E Adamo

Annons