Populärt: Mat Vegetariskt Alla recept Vintips till middagen Kräftskiva Restaurangtips

Krämig svampotto med nötter och timjan

30 aug, 2025
AvGitte Heidi Rasmussen
Recept på krämig svampotto med nötter och timjan
Den här krämiga svampotton är gjord på matkorn och smaksätts med timjan. Nötterna ger gott crunch till rätten!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Mer för mindre: Lyxiga snabbnudlarBrand logo
Mer för mindre: Lyxiga snabbnudlar

Krämig svampotto med nötter och timjan

En nordisk twist på klassisk risotto.

Annons

2 portioner

Tid: 30 minuter

Du behöver:

250 g färsk svamp
1 schalottenlök
2–3 kvistar färsk timjan, hackad
10 g smör
125 g matkorn
1 dl vitt vin
5 dl hönsbuljong
Salt och svartpeppar
10 g rostade hasselnötter
15 g riven parmesan
Färsk persilja

Gör så här:

  1. Dela större svampar i mindre bitar. Fräs svamp, finhackad lök och timjan i smöret på medel­värme i ca 3 minuter.
  2. Koka upp matkornen tillsammans med vinet och låt det koka in till hälften. Tillsätt därefter buljongen, lite i taget, och låt det sjuda under omrörning i ca 20 minuter. Späd med mer buljong om det behövs.
  3. Risotton är klar när kornen är mjuka men fortfarande har lite tuggmotstånd. Smaka av med salt och peppar.
  4. Vänd ner svampfräset och de rostade hasselnötterna. Toppa med riven parmesan och hackad persilja vid servering.
Vegetariskt med lyxkant #7 - Salladsbowl med sesamavokado och grillad halloumiBrand logo
Vegetariskt med lyxkant #7 - Salladsbowl med sesamavokado och grillad halloumi

Foto: Betina Hastoft

Annons