Krämig svampotto med nötter och timjan
30 aug, 2025
AvGitte Heidi Rasmussen
Den här krämiga svampotton är gjord på matkorn och smaksätts med timjan. Nötterna ger gott crunch till rätten!
Annons
Krämig svampotto med nötter och timjan
En nordisk twist på klassisk risotto.
Annons
2 portioner
Tid: 30 minuter
Du behöver:
250 g färsk svamp
1 schalottenlök
2–3 kvistar färsk timjan, hackad
10 g smör
125 g matkorn
1 dl vitt vin
5 dl hönsbuljong
Salt och svartpeppar
10 g rostade hasselnötter
15 g riven parmesan
Färsk persilja
Gör så här:
- Dela större svampar i mindre bitar. Fräs svamp, finhackad lök och timjan i smöret på medelvärme i ca 3 minuter.
- Koka upp matkornen tillsammans med vinet och låt det koka in till hälften. Tillsätt därefter buljongen, lite i taget, och låt det sjuda under omrörning i ca 20 minuter. Späd med mer buljong om det behövs.
- Risotton är klar när kornen är mjuka men fortfarande har lite tuggmotstånd. Smaka av med salt och peppar.
- Vänd ner svampfräset och de rostade hasselnötterna. Toppa med riven parmesan och hackad persilja vid servering.
Foto: Betina Hastoft
Annons